ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

De vände bolaget trots sorgen

  • KÄMPADE VIDARE. Morgan Sehlstedt, koordinator, och Carina Sånart, vd. Morgan blev Carinas högra hand i bolaget när hennes man Bengt dog. Foto: Henrik Lenngren

När hennes make gick bort ställdes Carina Sånart inför två val – att förvalta företagsarvet eller att lägga ned skrotverksamheten.
Fyra år senare har hon tillsammans med sin ”högra hand” vänt rött till svart i bokslutet.

Hon var visserligen förberedd på det oundvikliga, men när Bengt Sånart efter en lång tids sjukdom dog en höstdag 2012 visste Carina Sånart inte vad hon skulle ta sig till.

Samtidigt som hon förlorade en livskamrat tappade Sånart Boxholm en vd som varit synonym med företaget i 23 år; ett tomrum närmast omöjligt att fylla.

Men mitt i sorgearbetet tog Carina Sånart, som tidigare arbetat både som väskmakare samt med administrativa göromål på Sånart Boxholm, ett avgörande beslut.

”Visserligen är det ovanligt med kvinnor i skrotbranschen, men jag ville fortsätta att driva företaget. Jag var insatt i alla processer och krångliga regelverk. Det jag behövde var en högerhand”, säger Carina Sånart.

Den handen skulle visa sig vara Morgan Sehlstedt, som sedan 2012 är koordinator på företaget. Med sin vd-bakgrund från ett annat företag i regionen, och efter att tidigare ha varit inhyrd som säljkonsult på Sånart Boxholm, blev han den friska fläkt som behövdes.

”Det var en tuff tid som tog hårt på oss alla. Samtidigt som vi var tvingade att öka intäkterna och sänka kostnaderna var Carina fortfarande i sorg. Vi försökte skratta och tjoa så gott vi kunde, och hämta energi när ljusglimtarna uppstod. Carina snålade, jag sålde och chaufförerna, däribland Carinas dotter Malin Sånart, körde som galningar. Från att ha en kniv mot halsen har vi gått till att få sätta upp den där på väggen”, säger Morgan Sehlstedt och pekar på en tavla med AAA-ratingintyg.

Under tiden har bokslutssiffrorna bytt färg, från rött till svart, samtidigt som tillväxtens vindar har blåst över det nischade företaget som varje år samlat in drygt 2.000 ton blybatterier.

”Vi har cirka 1.500 batteriboxar utplacerade i hela Sverige, och då talar vi inte om ’holkar’ utan om boxar enbart för blybatterier. De finns uteslutande hos företag som hanterar batterier och på bilverkstäder. Våra kunder sträcker sig från Haparanda till Ystad, och vi hjälper bland annat LKAB, Ikea och Astra Zeneca med sitt batteriavfall”, säger Carina Sånart.

När Bengt Sånart grundade företaget 1989 gjorde han det med en åkeriverksamhet i ryggen. Samtidigt som han transporterade virke genom landet upptäckte han en mängd batterier som låg och skräpade runt industrierna.

”Han började undersöka möjligheten att bli av med dessa batterier på ett miljömässigt sätt. Detta resulterade i att processen med tillståndsansökningar kom till skott och investeringar i en mellanlagringstation som köptes upp och ligger i Boxholm”, säger Carina Sånart.

Det dröjde inte länge innan batterierna gav mer förtjänst än virket i sig – och sedan 1991 har Sånart Boxholm nästan uteslutande fokuserat på batterier i olika former.

”När ett batteri har använts får man inte som näringsidkare transportera det själv eftersom det klassas som farligt avfall. Det är där vi kommer in i bilden. Vi betalar våra kunder per kilo och ser till att batterierna återanvänds”, säger Morgan Sehlstedt.

I dag är Sånart Boxholm den tredje största insamlaren av skrotbatterier på den svenska marknaden. I framtiden lär det bli ett ökat fokus på att transportera defekta litiumhybridbatterier från elbilar.

”Att hantera och transportera den typen av batterier är en enorm risk. Litiumbatterier är väldigt brandfarliga och det krävs en tillståndshantering för varje transport. I kundens ögon är det batteri som batteri, men ett litiumbatteri innehåller så mycket mer starkström än ett vanligt bilbatteri av bly. Den stora anledningen till okunskapen är att utvecklingen har gått så oerhört fort. Varken myndigheter eller återvinningsföretagen har hängt med”, säger Carina Sånart.

Av Morgan Sehlstedt beskrivs hon som en ”försiktig general”, en vd som har ”skapat en kultur som har gjort folk oerhört självständiga”.

”Jag är inte den som pekar med hela handen utan försöker få mina anställda att ta eget ansvar. Varje dag cirkulerar det tankar i huvudet om jag verkligen ska vara vd. Det är tufft. Jag hade inte klarat av att göra den här resan utan Morgan”, säger Carina Sånart och fäster blicken på sin kollega.

Hon tystnar för en stund och tar sedan ny sats.

”Jag vet att Bengt skulle vara stolt om han såg vad vi har åstadkommit så här långt.”

Tyck till