1515

Börsen: Handeln vänder upp efter trög start

Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel med en nedgång, sedan de asiatiska börserna vänt söderut i takt med att måndagens stora oljeprisuppgång förbytts i en nedgång.

Marknaden återhämtade sig dock snart och strax före 10.30 var OMXS30-index ned måttliga 0,2 procent till noteringen 1.383. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 5,2 miljarder kronor.

Tysk makrostatistik i form av det sammanvägda IFO-indexet var något svagare än väntat, i synnerhet vad det gäller de framåtblickande komponenterna. Därmed befästs förväntningarna om nya stimulansåtgärder från ECB i mars.

Måndagens indexuppgångar om cirka 1,5 procent på Wall Street följdes i tisdagens asiatiska handel av nedgångar i storleksordningen 0,5 procent. I Tokyo tyngde en starkare yen och regionen oroades av en mindre nedskrivning av värdet på den kinesiska valutakursen.

På råvarumarknaderna backade Brentoljan från omkring 34:80 dollar per fat på måndagskvällen till cirka 34:00 dollar. Även basmetallerna noterades lägre, medan guldpriset steg knappt 1 procent.

I storbolagsindex toppade Fingerprint Cards med en uppgång på 1,4 procent till 497 kronor. Aktien nådde tidigare på morgonen åter över 500-kronorsnivån. Teknikmässan i Barcelona höll bolaget i fokus. Bland annat meddelades att Zwipe och Fingerprint Cards ska samarbeta inom biometriska, smarta kort i betalningsindustrin.

På plus märktes även storbankerna, som steg mellan 0,6 och 1 procent. Även SSAB noterades på plus, efter en stor uppgång på måndagen.

I andra änden av index återfanns hygienjätten SCA med en nedgång på 1,4 procent. I samma riktning gick gruvbolaget Boliden och flera verkstadsbolag.

Utanför OMXS30 föll Thule 3,4 procent till 106:25 kronor. Nordic Capital sålde efter marknadens stängning på måndagen 18,7 miljoner aktier, mer än planerat, till kursen 106 kronor. Aktien stängde på måndagen till 110 kronor.

Betsson, Qliro, Electrolux och Ortivus aviserade alla förändringar på ledningsposter. Med undantag av Ortivus, som föll 5 procent, var kursrörelserna dock begränsade.

Gruvprospekteringsbolaget Ngex steg knappt 4 procent i spåren av att Argentinas beslut att ta bort en exportskatt för kopparkoncentrat av bolaget bedömts öka värdet på tillgångarna väsentligt.

Uppåt var det även för Lifco, som förvärvar en norsk leverantör av marina kompressorer. Aktien steg 1,8 procent.

Rapporterande hotellbolaget Scandic Hotels backade dock 0,8 procent efter att ha redovisat ett justerat ebitda-resultat på 332 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (290).

Ventilationsbolaget Systemair föll 3 procent sedan Pareto Securities sänkt sin rekommendation för aktien till sälj, från tidigare behåll.

På makrofronten väntas detaljhandelsdata från USA klockan 14.55 och husprisindex klockan 15. Klockan 16 kommer de amerikanska hushållens förtroendeindex i februari och försäljningen av befintliga bostäder i januari.

Jämför aktiedepåer - hitta lägsta courtaget (Extern tjänst)


Innehåll från NUITEQAnnons

Så kan det digitala mötet bli interaktivt och möta ökade krav på säkerhet

Det digitala mötet är både fruktat och älskat. Oavsett är det numera ett måste för en majoritet människor. Hur gör man då ett digitalt möte interaktivt och framförallt säkert under distansarbetet? Det här pusslet har NUITEQ, företaget som ständigt strävar efter smartare mänsklig interaktion löst; möt NUITEQ Stage. 

Något som blivit tydligt under pandemin är att vi människor behöver interagera med varandra. Det kan vara det spontana utbytet av information vid kaffemaskinen eller den där geniala idén som dyker upp under en workshop. De här interaktionerna kan vara svåra att få till under ett digitalt möte. Några som har en lösning på problemet är NUITEQ, och lanserade därför sin webbaserade tjänst NUITEQ Stage i Sverige.

–Allt handlar om att maximera interaktionen mellan människor i ett möte. Till en början var NUITEQ Stage ett verktyg som bara användes i mötesrum på stora interaktiva pekskärmar, men i och med allt distansarbete såg vi ett stort värde av att kunna främja interaktion mellan människor i digitala möten, oavsett om de befann sig vid en dator eller en pekskärm, säger Johan Schager, Produktansvarig på NUITEQ. 

Så funkar det interaktiva mötesrummet 

NUITEQ har utgått från sitt whiteboard-verktyg och därefter integrerat video, ljud och chattfunktion till samarbetsytan. Det krävs ingen nedladdning för att ansluta till ett möte utan allt som krävs är en webbläsare och en länk. 

– Något som också underlättar för den som håller i mötet är att man enkelt kan förbereda sig och följa upp mötet i den digitala tjänsten. Säg att jag ska hålla i ett digitalt möte; då kan jag först gå in på länken och förbereda mig genom att ladda upp dokument, bilder, eller färdiga mallar. Under själva mötet kan mina kollegor enkelt interagera via whiteboard-verktyget, och några dagar senare kan vi alla gå in på länken igen och följa upp det vi diskuterat, säger Johan Schager.

Möt de ökade kraven på datasäkerhet

När allt mer information utbyts på distans är det viktigt att säkra sin data. Det här säkerställer NUITEQ för svenska företag och myndigheter genom att välja en svensk server och på så sätt minimera dataflöden utifrån Sverige. 

– Företag ställer högre och högre krav på sina leverantörer när det kommer till datasäkerhet, men idag finns det väldigt få mötesverktyg som faktiskt kan möta dessa krav. Med NUITEQ Stage har vi lyckats uppnå den säkerhet som krävs genom att anpassa tjänsten för svenska företag. Till exempel tillhandahåller vi svensk datalagring och den som bjuder in till ett möte har möjlighet att låta mötesdeltagare legitimera sin identitet med svenskt bank-id, avslutar Johan Schager. 

Om NUITEQ

NUITEQ är ett mjukvaruföretag som skapar lösningar som gör det lättare för grupper och företag att samarbeta på ett smartare, mänskligare sätt.

Med mer än tio år som pionjärer inom smartare mänsklig interaktion omdefinierar NUITEQ samarbeten och co-creation i distansarbetet. 

Läs mer på nuiteqstage.se 

 

Mer från NUITEQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NUITEQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?