1515

Börsen: Fallande oljepris drog ned handeln

Stockholmsbörsen uppvisade en sömning attityd fram till den senare delen av tisdagshandeln då säljarna tog över med besked. Oljan tappade efter att Iran och Saudiarabien stått för kommentarer som fick oljepriset att backa tämligen kraftigt.

Storbolagsindexet OMXS30 sjönk med 1,4 procent till noteringen 1.367. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till över 16 miljarder kronor.

På oljefronten sjönk oljepriset tillbaks efter att Iran betecknat förra veckan uppgörelse mellan Saudiarabien och Ryssland om frysta produktionsnivåer som löjlig. Tidigare hade dock Iran uttryckt sig positivt som uppgörelsen. Att Saudiarabiens oljeminister på tisdagseftermiddagen avvisade planer på sänkt produktion gav ytterligare säljtryck.

På makrofronten noterades en amerikansk konfidensindikator bland hushåll som hamnade långt under förväntningarna. Dock visade sig bostadsförsäljningen i USA vara bättre än väntat.

På svenskt börsgolv steg Fingerprint marginellt till 491 kronor. Aktien nådde på tisdagsmorgonen åter över 500-kronorsnivån. Teknikmässan i Barcelona höll bolaget i fokus. Bland annat meddelades att Zwipe och biometribolaget ska samarbeta inom så kallade smarta kort.

Bland större aktier som också noterades på det glesa pluskontot märktes mindre konjunkturkänsliga bolag som Swedish Match och Getinge.

Bland förlorarbolagen återfanns flera verkstadsbolag, Sandvik och SKF sjönk 2,4 respektive 2,5 procent, samt gruvbolaget Boliden som tappade ännu mer, ned 3,6 procent.

Logiskt återfanns alltså oljebolagen bland sektorer som fick stryk på grund av det försvagade oljepriset.

Lundin Petroleum sjönk 2,8 procent medan tungoljebolaget Black Pearl hade det ännu tyngre med en nedgång på 6,6 procent. Oljepriskänsliga Enquest sjönk 4 procent.

Thule föll också 3,6 procent efter att riskkapitalbolaget Nordic Capital minskat sitt innehav avsevärt.

Elekta simmade mot minusströmmen och steg 4 procent.

Handelsbanken menade i en analyskommentar att strålterapiaktien fick stöd av att två tyska sjukhus påbörjat en upphandling gällande nästa generations linjäracceleratorer, där Elekta är en av två leverantörer som är med i upphandlingen.

Gruvprospekteringsbolaget Ngex steg drygt 2 procent i spåren av att Argentinas beslut att ta bort en exportskatt för kopparkoncentrat av bolaget bedömts öka värdet på tillgångarna väsentligt.

Uppåt var det även för Lifco, som förvärvar en norsk leverantör av marina kompressorer. Aktien steg närmare 1 procent.

Rapporterande Scandic Hotels backade emellertid 4 procent. Bland annat skapade Norge-verksamheten viss oro i hotellaktien.

Ventilationsbolaget Systemair föll närmare 3 procent. Pareto Securities har sänkt sin rekommendation för aktien till sälj från tidigare behåll.


Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?