ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Allt fler torsk på norsk skrei

  • SÅLD PÅ SKREI. Nisse Molinder, kock och delägare av restaurangkedjan Melanders Fisk är en av initiativtagarna till Stockholms skreifestival.

Skrei, norsk torsk som fångas runt Lofoten på vintern, har blivit alltmer populär.
Billigare och minst lika bra som torsk hävdar den norska branschorganisationen. I Sverige uppmärksammas fisken med en krogfestival.

Skrei är torsk som varje år vandrar längs norska kusten runt Lofoten och Vesterålen. Kalla klara vatten och hårda strömmar gör torsken muskulösare och fisken får ett fastare, vitare och mer delikat kött.

”Norrmännen är ganska duktiga på att marknadsföra sina produkter. Som produkt håller den lika hög kvalitet som torsk i våra vatten. Det är samma art”, säger Karin Fagerståhl, verksamhetsansvarig på Sjömatsfrämjandet.

Skreien leker under januari till och med april omkring Lofoten. Fisken fångas med långlina och garn.

”Över 80 procent av det som kallas skrei fångas här uppe. Skrei är norsk torsk när den är som bäst”, säger Sigmund Bjørgo, tillförordnad Sverigechef på branschorganisationen Norskfisk.

Fiskens rikliga bestånd gör tillgängligheten stor under fångstmånaderna. Tillgången på de stora, 6–12 kilo tunga, fina exemplaren ger möjlighet att sälja många filéer till lägre priser.

”När skreien finns är priset 30–40 procent lägre än priset på vanlig torsk”, säger Nisse Molinder, kock och delägare av restaurangkedjan Melanders Fisk.

”Det är en av havets allra bästa råvaror som man kan äta med gott samvete. Den är både KRAV-märkt och miljömärkt och fångas i världens största bestånd av en torsk”, säger han.

Melanders Fisk och sex andra restauranger har startat en svensk skreifestival, bland annat för att visa att man kan använda alla delar av fisken.

”Skreien har blivit väldigt populär på den svenska marknaden. För tre år sedan var det nästan ingen som kände till begreppet skrei och nu har vetskapen utanför Norge ökat med 150 procent. Den har tagits emot väl i fiskehandeln och på restaurangerna”, säger Sigmund Bjørgo.

Stjärnkockar ser skrei som en utmärkt råvara. Men fisken ska inte uteslutas som en produkt för vardagsmiddagar.

”Vi skulle kunna äta mer fisk i Sverige. Livsmedelsverket säger att om man vill leva hälsosamt ska man äta fisk tre gånger i veckan. Det gör vi inte”, säger Karin Fagerståhl.

Tyck till