ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Zuckerbergs känga mot mobilindustrin

  • Mark Zuckerberg på mobilmässan i Barcelona på måndagen. Foto: AP

BARCELONA. Mycket handlar om 5G på mobilmässan i Barcelona. Men Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg ger en känga åt mobilindustrin och dess stora fokus på nästa generations mobilnät.

"Jag hoppas att man kan fokusera både på att öka hastigheten men även slutföra jobbet och se till att alla får tillgång till internet”, säger han under ett framträdande på måndagskvällen.

Mark Zuckerberg upprepar flera gånger hur viktigt det är för Facebook att hjälpa till så att hela världens befolkning får tillgång till internet.

Facebook råkade nyligen ut för ett bakslag då satsningen Free Basics, som låtit användare komma åt vissa internettjänster gratis, blockerades av telekomregulatorn i Indien.

”Det var en stor besvikelse”, konstaterar Zuckerberg.

Zuckerberg fortsätter dock arbetet med att förse stora delar av Afrika, Kina, Indien och Mellanöstern med internet via initiativ som Internet.org, där Free Basics ingår. Facebook ska snart också testflyga en solcellsdriven drönare som kan ge internetåtkomst på avlägsna platser.

”Det finns fyra miljarder människor som inte har tillgång till internet. Om Facebook kan spela en roll i att lösa det så ska vi fortsätta göra det”, säger han.

Självklart är det även positivt för Facebook rent finansiellt om fler har tillgång till internet, något som Mark Zuckerberg erkänner men inte ägnar så mycket tid åt.

Mark Zuckerberg lyfter vidare fram video och virtual reality som två viktiga områden för Facebook framöver.

”Den största trenden på Facebook är video”, säger Zuckerberg och liknar skiftet med när folk började använda mobiler istället för datorer till det mesta för några år sedan.

”Jag tror att den största delen av vad folk konsumerar på internet kommer att vara video.”

Mark Zuckerbergs personliga mål för 2016 är bygga ett AI-system (artificiell intelligens) som ska hjälpa honom i hemmet och med hans jobb.

”Det tar mycket längre tid än många tror”, säger han angående framgångarna hittills.

Han understryker dock att AI kommer att växa i betydelse framöver.

”Det börjar bli viktigt inom många områden. Mycket idag handlar om att känna igen mönster”, säger Zuckerberg som exemplifierar med en AI-lösning han stött på som kan upptäcka hudcancer.

Han ser inga risker med att AI-lösningar kan bli för kraftfulla, vilket är ett ständigt återkommande tema i populärkulturen.

”Människor som verkligen jobbar med det här är inte särskilt rädda.”

Tyck till