1515

Stockholmsbörsen: Banker lyfte

Kurserna på Stockholmsbörsen stängde veckans första handelsdag klart över nollstrecket efter breda uppgångar.

Liknande utveckling syntes även på de större börserna runtom i Europa liksom i USA. Bästa sektorer för dagen var finans och råvarurelaterat som bland annat fick stöd av ett högre oljepris.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 2,0 procent till 464 medan OMXS30-index ökade 2,2 procent till 1.386. Omsättningen var 15,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 22,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Under dagen publicerades penningpolitiskt protokoll från Riksbankens senaste möte den 10 februari.

"Enligt det senaste protokollet förefaller Riksbanken allt mindre benägen att vidta fler åtgärder för att lyfta inflationen. Men trots det räknar Nordea med att Riksbanken inte är klar, och har ändrat sin prognos i riktning mot fler stimulansåtgärder", skriver Nordeas analyschef Torbjörn Isaksson i ett marknadsbrev.

De preliminära inköpschefsindexen för EMU var sämre än väntat för tillverkningssektorn och bara marginellt sämre än väntat för tjänstesektorn. Siffrorna höll sig dock alltjämt ovanför 50-strecket. Utfallet för tillverkningssektorn i USA var ungefär samma som i Europa.

I bolagsväg noterade alla storbanker tydliga uppgångar vilket gav stöd åt index. Swedbank och Nordea klättrade 4,7 respektive 3,1 procent, samtidigt som Handelsbanken och SEB stängde 2,9, samt 2,3 procent högre.

Även råvarurelaterat hade en positiv utveckling under dagen där bland annat Boliden stängde 4,1 procent högre samtidigt som nedtryckta SSAB sköt upp 10,1 procent. Lundin Petroleum avancerade 3,5 procent med stöd från ett högre oljepris.

Biometribranschen var i fokus under morgonen när mobilmässan i Barcelona nu drar i gång. Fingerprint har bland annat meddelat att sensorn FPC1035 finns med i LG:s smartphone G5 samt även i en produkt från Huawei.

Fingerprint Cards och Precise Biometrics lanserar även tillsammans med ST Microelectronics och Gemalto ett system för fingeravtrycksautentisering för till exempel smarta klockor. Fingerprint Cards ökade 5,0 procent medan Precise Biometrics gick fram 2,8 procent.

Lifco presenterade sin delårsrapport vid lunchtid vilken visade att tillväxten accelererat och att resultatet förbättrats rejält samtidigt som utdelningen höjdes. Aktien avancerade 2,3 procent.

Ericsson kommer att ingå i ett samarbete inom uppkopplade bilar med kinesiska fordonstillverkaren Geely, som bland annat äger Volvo Cars. Ericsson stängde 2,5 procent högre.

Börsveckan rekommenderade köp av Duni i måndagens utgåva. Aktien klättrade 2,7 procent. B&B Tools gavs rekommendationen avvakta samtidigt som tidningen anser att bostadsbyggaren JM handlas till en rejäl rabatt. Aktierna steg 0,4, respektive 1,5 procent.


Innehåll från Peak Asset ManagementAnnons

Framgångsreceptet: relationsorienterad boutique-firma

Snabbfotad diskretionär kapitalförvaltning med en familjär känsla och transparent prismodell – det är kärnan i Peak Asset Management kunderbjudande. Bolaget befinner sig just nu i en expansiv fas och växer genom nya förvärv. 

Peak Asset Management är en av få kvarvarande små kapitalförvaltare på den svenska marknaden – som dessutom går som tåget. Nu bryter bolaget ny mark genom att bredda och förbättra sitt kunderbjudande, de växer organiskt och letar dessutom efter olika typer av förvärv. Framtiden ser minst sagt ljus ut för boutique-firman som i dag är väletablerad i både Stockholm och Malmö och som snart kommer att positionera sig på fler orter. 

Lär känna bolaget – det här är Peak Asset Management 

Blickar vi för en snabb stund bakåt, i bolagets tio år långa historia, är det tydligt att Peak Asset Management länge legat i framkant inom en rad olika områden och att de tidigt anammat lösningar som i dag är branschstandard. 

– Vi var till exempel flera år före många andra aktörer på marknaden när vi beslutade oss för att uteslutande fokusera på provisions- och incitamentsfri rådgivning. För åtta år sedan introducerade vi en enkel och helt transparent arvodesmodell som där och då lade grunden för bolagets resa, säger Fredric Clason.

En transparent arvodesmodell 

En avsaknad av transparens med dolda avgifter och provisioner, där kunderna inte vet vad de betalar för, är tyvärr fortfarande ett vanligt förekommande problem på marknaden. Det handlar i mångt och mycket om en informationsasymmetri som kan leda till intressekonflikter. Men, för Peak Asset Management är ekvationen enkel: en transparent arvodesmodell ökar också kundens förtroende för finansmarknaden i stort. 

– Hos oss betalar kunden ett arvode som är baserat på förvaltat kapital, vi behåller aldrig några provisioner, allt är nettolösningar. När vi har gjort ett bra jobb tar vi också ut ett prestationsarvode. Tydligare än så kan det inte bli. Går det inte bra för kunden går det heller inte bra för oss, säger Mattias Åström, vice vd och partner, som efter sommaren kommer ta över rollen som vd på bolaget då Fredric Clason tillträder som styrelseordförande.

Kreativa, familjära och snabbfotade 

Peak Asset Management fokuserar i princip uteslutande på diskretionär förvaltning med tre miljoner som minimibelopp. De erbjuder även ett ”light-erbjudande” för kunder med ett mindre kapital, där personlig och relationsorienterad rådgivning fortfarande står högst upp på agendan. För kunder som vill vara med i beslutsprocessen erbjuds även rådgivande förvaltning.

Skräddarsydda förvaltningslösningar  

– Våra kunder får verkligen vad de betalar för, det vill säga en hög riskjusterad avkastning. Vi går veckovis igenom alla portföljer och når framgång tack vare att vi är kreativa och snabbfotade. Peak Asset Management är tillräckligt stora för att våra kunder ska känna sig bekväma och trygga, men också tillräckligt små för att varje kund ska känna sig unik, sedd och kontinuerligt uppmärksammad, säger Mattias Åström och avslutar: 

– Vi tummar aldrig på en nära, personlig relation. I och med vår låga personalomsättning kan vi också garantera långsiktig rådgivning och förvaltning från en och samma förvaltare. Dessutom finns vi tillgängliga dygnets alla timmar. Jag brukar säga att vi inte har några egentliga öppettider – våra kunder kan alltid nå oss. 

Fakta:

Peak Asset Management är en partnerägd boutique-firma där bolagets ägare medinvesterar tillsammans med kunderna på lika villkor. 

Peak Asset Management drivs utifrån principen om att alltid sätta kundernas intressen främst, genom genuin rådgivning och ett brett erbjudande. 

Peak Asset Management är en fristående, snabbfotad och modern investeringsrådgivare.

Läs mer här! 

Mer från Peak Asset Management

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Peak Asset Management och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?