ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

SCA-härvan: Skarpt läge om mutor

  • AVGÖRANDE. Flygresor med SCA:s flygplan av den här modellen står i centrum för åklagarens förundersökning. Foto: AP

Ett antal personer med koppling till den så kallade SCA-härvan kommer inom kort att delges misstanke om mutbrott och trolöshet mot huvudman, erfar Di. Uppgifterna bekräftas av åklagaren Thomas Forsberg.

Under 2014 och 2015 avslöjade Svenska Dagbladet hur toppchefer inom skogs- och hygienföretaget SCA har bjudit andra näringstoppar på lyxiga jaktresor samt för egen del använt koncernens flygplan på ett sätt som väckt omfattande kritik.

Avslöjandena resulterade bland annat i att SCA:s vd Jan Johansson samt ordföranden Sverker Martin-Löf tvingades avgå.

Nu kan Di berätta att den förundersökning som inleddes vid Riksenheten mot korruption för drygt ett år sedan är på väg in i ett nytt skede. Inom kort ska ett antal personer med koppling till härvan kallas till förhör och där delges misstanke om brott, erfar Di. Det blir första gången i utredningen som konkreta misstankar riktas mot någon enskild person.

Kammaråklagare Thomas Forsberg, som leder förundersökningen, bekräftar uppgifterna. Han vill dock inte uppge vilka det är som ska kallas till förhör.

”Jag vill först höra de inblandade innan jag går ut med det”, säger han till Di.

Men de ska delges misstanke om brott i samband med förhören?
”Vissa kan nog räkna med det, ja.”

Enligt Di:s uppgifter finns det i utredningen misstankar om två olika brott. Det ena är mutbrott, vilket har att göra med hur SCA har bjudit andra näringslivstoppar på jaktresor.

Det andra är trolöshet mot huvudman, vilket har att göra med SCA-topparnas eget användande av koncernens flygplan.

Är det dessa två brottsrubriceringar som finns i nuläget?
”Ja, det kan man säga”, säger Thomas Forsberg.

Och ett antal personer kommer att delges misstanke om dessa brott inom kort?
”Ja, om allt går enligt plan.”

Tre personer som eventuellt ingår i den grupp som snart kallas till förhör, och där delges misstanke om brott, är SCA:s tidigare vd Jan Johansson, ordföranden Sverker Martin-Löf och styrelseledamoten Anders Nyrén.

Dessutom riskerar en rad andra näringslivstoppar att på allvar dras in i utredningen eftersom de har låtit sig bjudas på flygresor och jakter i SCA:s regi. Bland dessa finns storbanken Nordeas förre vd Christian Clausen samt Swedbanks ordförande Anders Sundström.

Med anledning av kritiken mot SCA beställde styrelsen förra året en granskning av bolagets utnyttjande av affärsflyget samt representationsjakten under åren 2010–2014. Slutsatsen var att inga lagar hade brutits.

Tyck till