ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Samers ensamrätt till jakt och fiske överklagas

Justitiekanslern (JK) överklagar som väntat den dom som gav Girjas sameby rätt att bestämma över jakt och fiske i sitt stora fjällområde.

JK, som representerar staten i målet, motiverar inte sitt överklagande, utan begär mer tid.

"Målet är komplicerat och processmaterialet är omfattande", skriver JK till Gällivare tingsrätt och ber att få återkomma senast i april.

JK påpekar också att dess båda ombud för närvarande är engagerade i en annan omfattande rättegång.

Tingsrättens dom, där samebyn alltså vann mot staten, innebar att Girjas fick ensam rätt till att bestämma över småviltsjakten och fisket inom byns fjällområde.

Det innebär att allmänheten inte längre skulle vända sig till länsstyrelsen, utan samebyn, med sina förfrågningar om att få jaga och fiska. Tingsrätten motiverade domen med att samebyn brukat området i uppåt 1.000 år. Att staten setts som ägare av marken sedan slutet av 1800-talet fråntar inte samebyn dess rätt till jakt och fiske.

Redan samma dag som domen föll, den tredje februari, sade justitiekansler Anna Skarhed till TT att målet är så principiellt viktigt att mycket talar för att det bör prövas i högre instans. Nu är alltså överklagandet inlämnat, och det lär dröja mycket länge innan frågan är avgjord.

Tyck till