ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 16 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"Risken större än många tror"

Storbritannien laddar nu för en folkmoröstning om EU-medlemskapet. Opinonsläget visar på dött lopp och Di:s expert varnar för att det kan bli turubulent på marknaderna om britterna röstar nej.

Storbritanniens premiärminister David Cameron talar sent på måndag eftermiddag till det brittiska parlamentet för att berätta mer om förra veckans uppgörelse med EU och den väntande folkomröstningen om fortsatt EU-medlemskap i sommar.

Cameron tycker att uppgörelsen ger tillräckliga skäl för britterna att stanna i EU och får i dag flankstöd av sin försvarsminister, Michael Fallon.

"I dag vilar vårt försvar och vår säkerhet på Nato, inte EU — men EU bidrar till den säkerheten. . . EU kan göra saker som inte Nato kan", säger Fallon i en radiointervju med BBC.

"Det är via EU som vi utbyter brottsuppgifter och passagerardata och arbetar med kontraterrorism. Vi behöver EU:s gemensamma tyngd när vi handskas med rysk aggression eller terrorism", säger Fallon.

Camerons regering är dock splittrad i EU-frågan, liksom hela det styrande Konservativa partiet. På söndagen meddelade exempelvis Londons borgmästare Boris Johnson att han föredrar ett utträde vid folkomröstningen den 23 juni.

Det fick i sin tur pundet att falla kraftigt på valutamarknaden, eftersom risken för en så kallad Brexit därmed antas ha ökat. Men Di:s expert Viktor Munkhammar anser att marknaden ändå tagit för lätt på möjligheten till ett brittiskt utträde.

"Risken är större än många tror", säger han i Börsen på 3 minuter.

Tyck till