ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rekordhögt bytesbalansöverskott för Tyskland

  • Foto: Matthias Schrader / TT

Tysklands bytesbalansöverskott fortsatte att stiga under 2015 och landade på ett rekordhöga 252 miljarder euro, motsvarande 2.360 miljarder kronor, enligt statistik från det Münchenbaserade institutet för ekonomisk forskning, Ifo.

Den tyska exportmaskinen fortsatte att gasa för fullt under 2015. Enligt siffror från Ifo uppgick Tysklands bytesbalansöverskott till 252 miljarder euro, motsvarande 2.360 miljoner kronor, under 2015 vilket kan jämföras med 212 miljarder euro, eller 1.986 miljarder kronor, 2014.

Tysklands överskott i affärerna med utlandet steg därmed till 8,3 procent av BNP 2015 vilket var en ökning på 1 procentenhet från 2014. Enligt EU är ett överskott på 6 procent hållbart i längden. Ökningen innebär även att Tyskland befäster sin position som den överlägset största långivaren till skuldsatta länder på båda sidor av Atlanten.

Ur ett internationellt perspektiv får Tyskland dock se sig besegrade av Kina. Ifo uppskattar att det kinesiska bytesbalansöverskottet landade på drygt 266 miljarder euro 2015 vilket innebär att landets överskott i affärerna med utlandet passerade Tysklands för första gången sedan maj 2010.

Blickar vi framåt så förutspår Ifo att Tysklands bytesbalansöverskott kommer fortsatta att stiga under 2016 i spåren av det låga oljepriset och den svaga euron. Överskottet i affärerna med utlandet väntas återigen uppgå till drygt 8 procent av BNP.

Tyck till