ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ny jättesmäll för Autoliv-konkurrent

  • Takatas vd Shigehisa Takada. Foto: Shuji Kajiyama,/TT

Amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheter undersöker om ytterligare 70 till 90 miljoner fordon utrustade med japanska Takatas gasgeneratorer ska återkallas. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Problemen rör det japanska bolaget Takatas gasgeneratorer. Komponenten blåser upp krockkuddarna vid en olycka. Takata använder sig av ammoniumnitrat, ett explosivt oxidationsmedel som annars till exempel används för att framställa sprängmedel. Det stora problemet är om ämnet utsätts för fukt, vilket kan utlösa en explosion.

Interna dokument som nyhetsbyrån Reuters tagit del av visar att Takatas tampats med en lång rad problem som skulle kunna leda till att gasgeneratorerna spricker. En intern logg från 2006 visar att gasgeneratorer med sådana problem sålts till Mazda, Ford, BMW, Honda, Daimler, Mercedes och Toyota.

Det japanska bolaget har haft problem med att kontrollera vilka gasgeneratorer som utgör en risk enligt två tidigare anställda som inte vill uppge sina namn.

"Det finns inget sätt att veta", säger en av dem till Reuters.

Takata har tidigare meddelat att gasgeneratorerna kan gå sönder och explodera, vilket resulterar i att passagerarna träffas av metallflisor från krockkuddarnas konstruktion.

Hittills har den japanska jättens krockkuddar kopplats till nio dödsolyckor. Den senaste ägde rum i slutet av december förra året, då en amerikansk man dog efter att ha fått en bit metall i nacken sedan hans krockkudde exploderat. Kort därpå meddelade Takata att ytterligare 5,4 miljoner gasgeneratorer hade liknande brister.

Uppemot 120 amerikanska fordon är utrustade med gasgeneratorer som använder ammoniumnitrat. Hittills har omkring 29 miljoner fordon återkallats i USA.

Autoliv och andra konkurrenter, som använder en säkrare teknik, har redan klivit in som leverantörer av ersättningsprodukter. Takta har inte kommenterat de nya uppgifterna.

Tyck till