ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

New York: Oljerusning gav plus

Rusning i oljan och en fortsättning på förra veckans optimism fick Wall Street att stänga måndagen på plus kring dagshögsta.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 1,4 procent högre vid 16.619 medans S&P 500 steg 1,4 procent till 1.945 efter att ha ökat 2,7 procent föregående vecka. Tekniktunga Nasdaq Composite klättrade 1,5 procent till 4.570.

Omkring 950 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 1.750 miljoner aktier omsatts.

"Investerare verkar ha kommit till insikt om att de ekonomiska utsikterna inte är så svaga som man tidigare trott. De ekonomiska hjulen kommer förmodligen inte att ramla av USA", sade Greg Woodard, senior analytiker och strateg vid Fairport i New York, till Bloomberg News.

WTI-oljan rusade över 6 procent på optimism över att det tidigare beslutet om att frysa oljeproduktionen, tillslut kommer att hjälpa marknaden att hamna i balans. Inom S&P500 ökade tungviktaren Chevron 2,7 procent, energi var den bäst presterande sektorn.

"Marknaden kan komma att stabiliseras. Saudiarabien har nått sitt mål om att minska icke-Opec produktion. Utgångspunkten att frysa produktionen är en bra start som vi kan bygga vidare på för att balansera marknaden", sade Chakib Khelil, Algeriets före detta energiminister i en tv-intervju med Bloomberg.

Investerare fortsatte att handla upp några av årets förlorare med bankaktier upp för femte sessionen i följd, Bank of America och Wells Fargo steg drygt 2 procent vardera.

Groupon fortsatte norröver med plus 5 procent. De senaste dagarna har aktien rusat över 13 procent på rykten om att Alibaba ska öka sitt ägande i, eller lägga ett bud på hela, rabattkupongsbolaget.

Avslutningsvis rusade United Technologies 4 procent på uppgifter om att teknikkonglomeratet kan komma att gå samman med industrikonglomeratet Honeywell, vars aktie backade 2 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 1 punkt till 1,76 procent.

Tyck till