ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

MP: Jägare olämpliga för viltvårdsuppdrag

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den miljöpartistiska riksdagsledamoten Stina Bergström anser att Svenska Jägareförbundet inte lämpar sig för att ta hand om det allmänna uppdraget kring viltvård, skriver Lantbrukets Affärstidning.

Svenska Jägareförbundet får årligen 50 miljoner kronor av staten för att informera om viltvård. Pengarna kommer från årsavgifterna för de statliga jaktkort som jägarna betalar.

Förbundets uppdrag debatterades senast sommaren 2015 och nu är debatten aktuell igen, skriver Lantbrukets Affärstidning. Sveriges Radios program Kaliber ifrågasätter om Svenska Jägareförbundet ger en objektiv bild av viltvård vid sidan av sin opinionsbildning i frågan. Stina Bergström, miljöpolitisk talesperson för Miljöpartiet, vill att uppdraget ska göras om.

"Jägareförbundet är jätteduktiga när det gäller att bedriva skyddsjakt och göra eftersök och så, och det är ju jägare som måste göra det. Men däremot de här delarna som handlar om information till allmänheten där tycker jag att det känns konstigt att det är en organisation som ska göra det, och en organisation som har en syn på saken", säger Stina Bergström till SR, skriver Lantbrukets Affärstidning.

Enligt Bo Sköld, generalsekreterare för Svenska Jägareförbundet, klarar förbundet av att skilja på det allmänna informationsuppdraget och organisationens egen opinionsbildning.

"Så länge vi håller oss till fakta känns det som positivt både för våra medlemmar och för regeringen samt jakt- och viltförvaltningen", säger han till Kaliber, skriver Lantbrukets Affärstidning.

Tyck till