ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Lundin Mining är amerikanska storbankens favorit

  • Lukas Lundin. Foto: Joey Abrait
Det svenska gruvbolaget Lundin Mining har potential att stiga 30 procent på börsen enligt den amerikanska storbanken Citi. I en analys på måndagen sätter investmentbanken en riktkurs på 30,1 kronor.

I en analys som publicerades på måndagen och som den danska tidningen Børsen tagit del av pekar Citi ut Lundin Mining som ett bolag med stor kurspotential.

Bland annat tar storbankens analytiker fasta på bolagets kostnadskontroll, vilket analytiker på både Morgan Stanley och RBC Capital Markets pekat ut som skälet till att Lundin Mining lyckades leverera ett något starkare underliggande resultat än väntat i den senaste kvartalsrapporten.

”Vi förväntar oss att gruppens kassaflöde kommer förbli positivt trots möjligheten att råvarupriserna förblir låga på kort sikt. Trots att förvärv eller fusioner fortfarande är en tydlig risk tror vi att bolaget kommer att prioritera/skydda balansräkningen och förbli förnuftigt”, skriver storbanken i analysen enligt Børsen.

Framför allt tar analytikerna fasta på att Lundin Mining måste upprätthålla sin relativt låga skuldsättning.

I samband med att rapporten för fjolårets sista kvartal presenterades förra veckan öppnade vd Paul Conibear för framtida förvärv men uppgav att det fortfarande inte dykt upp några lämpliga objekt.

”Vi är mycket nöjda med de tillgångar vi redan kontrollerar och vi har två eller tre intressanta expansionsmöjligheter internt”, sa han då.

Citi tror att gruvbolagets omsättning kommer att falla från strax under 1.702 miljoner dollar i år till 1.367 miljoner dollar under 2016 på grund av låga råvarupriser. Därefter väntas däremot en rekyl till strax över 1.705 miljoner dollar 2017 innan omsättningen stiger till strax under 1.967 miljoner dollar 2018.

Därmed sätter Citi riktkursen till 30,1 kronor och upprepar rekommendationen köp. Vid 13-tiden på onsdagen handlades aktien för drygt 23,3 kronor.

Citi tycks däremot gå emot strömmen. På måndagen valde Nordea istället att sänka rekommendationen från behåll till sälj med en riktkurs på 20 kronor. Tidigare i februari sänkte även amerikanska Goldman Sachs riktkursen från 27 till 17,5 kronor och rekommendationen från neutral till sälj. Även Swedbank valde tidigare i månaden att sänka riktkursen från 33 till 26 kronor medan rekommendationen behåll upprepades. 

Tyck till