ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Frontalkrock om lönerna i Svenskt Näringsliv

  • ÖPPEN FÖR LAGSTIFTNING. Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv. Foto: Janerik Henriksson

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne står fast vid att det kan bli nödvändigt att lagstifta om lägre löner för nyanlända.
Samtidigt vill hon begränsa fackens möjligheter att använda sympatiåtgärder.

I måndagens Di berättade den tidigare Scaniachefen Leif Östling, tillträdande ordförande i Svenskt Näringsliv, att han inte ser lagstiftning som en möjlig väg att hitta jobb för nyanlända. Utspelet möttes av starka positiva reaktioner från företrädare för arbetarrörelsen.

”En lagstiftning som inte har god uppslutning av parterna fungerar inte om den ena parten inte ställer upp. Facket är väldigt starkt”, sa han med anledning av att flera allianspartier är beredda att lagstifta om löner under den kollektivavtalade nivån för nyanlända om parterna inte lyckas komma överens.

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne har tidigare sagt till Di att hon anser att lagstiftning är en nödvändig sista utväg. Det är en uppfattning som hon står fast vid.

”Om det inte går har vi en väldigt stor utmaning framför oss i Sverige. Vi pratar om att det behövs kanske 300.000 nya jobb av den här typen under de närmaste åren. Om parterna inte klarar av det kan regeringen behöva gå in”, säger hon och pekar på att det handlar om jobb av en typ som inte finns på svensk arbetsmarknad i dag.

Hon har samtidigt uppbackning från flera branschorganisationer som Di har varit i kontakt med, som Visita och Sveriges Byggindustrier.

Men Leif Östling verkar inte tro på modeller där man kör över LO. Gör han fel analys?
”Leif står för vad han har sagt. Jag hoppas att vi ska komma överens med LO”, säger Carola Lemne.

Om ni inte kommer överens med LO talar då Svenskt Näringsliv med en röst med Leif Östling som ordförande?
”Jag uppfattar det så. Han är inte ordförande ännu, ska vi kanske konstatera.”

Inför de förestående förhandlingarna med LO har Svenskt Näringsliv fört fram vad man kallar för ett ”modernt lärlingssystem” som ska skapa nya enkla jobb och där regeringen skulle svara med lägre löneskatter och arbetsgivaravgifter.

LO argumenterar för att låga löner smittar av sig medan den svenska modellen har gjort Sverige konkurrenskraftigt, enligt ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i Di.  

Den här positionen gör att Carola Lemne ser mörkt på möjligheterna att komma överens med LO om en ny sorts jobb för nyanlända.

”Jag är inte jätteoptimistisk”, säger hon. 

Carola Lemne anser att lönekostnaden måste ned ordentligt för nyanlända med låg utbildning.

”När man tittar på andra länder brukar det ofta handla om en halvering med en ingångslön på mellan 60 och 75 procent av den kollektivavtalade nivån och med andra subventioner eller minskade skatteutgifter.”

Hon spår en stökig avtalsrörelse.  

”Det är sorgligt att samordningen har brutit samman på LO:s sida i en situation när den kanske skulle behövas mer än någonsin. Den internationellt konkurrensutsatta industrin står inför stora utmaningar. Särskilt då vi vet att samordningen sprack på att flera förbund vill ha mer än den konkurrensutsatta industrin tål.”

Svenskt Näringsliv anser nu att fackens möjligheter att använda sympatiåtgärder borde begränsas, enligt Carola Lemne.

”Om man tittar på hur lagstiftningen kring sympatiåtgärder skiljer sig reglerna i Sverige ganska mycket från hur det ser ut i våra konkurrentländer i Europa. Det tycker vi att man borde titta på.”

Men det handlar inte om att begränsa strejkrätten, enligt Carola Lemne.

”Strejkrätten är grundlagsfäst. Det är hur sympatiåtgärder ser ut, proportionalitet och sådant.”

Hur tror du det uppfattas av motparten?
”Jag tror inte att det är någon överraskning. Sedan vill man försöka få det till att vi vill begränsa strejkrätten, men den är en viktig rättighet.”

De allianspartier som föreslagit lagstiftning fick kritik av Leif Östling i måndagens Di för att inte förstå svensk arbetsmarknad.

”Vi är fullt medvetna om hur lönebildningen på svensk arbetsmarknad fungerar”, kontrar Erik Ullenhag (L).

”Mina kollegor i alliansen är definitivt inte okunniga”, säger Elisabeth Svantesson (M) som är emot lagstiftning om lönenivåer.

Högt uppsatta vänsterpartister har fört fram att Carola Lemnes höga lön på 490.000 kronor i månaden gör det orättfärdigt att hon föreslår lägre löner för andra.

”Vi är inte ute efter att någon ska sänka sin lön, det är nya jobb som inte finns i dag som vi föreslår”, kontrar hon.

”Jag är läkare i botten och det är ungefär som att säga att du som läkare inte får diskutera en sjukdom om du inte har sjukdomen själv. Jag tycker inte att det är relevant.”

Tyck till