ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Flygstrejk drabbar SAS-resenärer

  • Foto: TT
Klockan 7 på måndagsmorgonen drabbas vissa av SAS:s inrikesflyg samt linjer mellan Stockholm och Finland av strejk efter att förhandlingar mellan fackförbund och bemanningsbolaget GEC brutit samman.
Det framgår av ett pressmeddelande från Transportföretagen.

Förhandlingarna mellan GEC och fackförbunden Unionen och GEC har pågått sedan i höstas, då bemanningsbolaget upprättades för att fungera som en arbetsgivare för det brittiska lågprisbolaget Flybes svenska flygningar. Flybe flyger å sin sida flera linjer för flygjätten SAS:s räkning.

Enligt ett pressmeddelande från Svenska Flygbranschen, arbetsgivarförbundet som GEC är medlemmar i, har ambitionen varit att upprätta ett kollektivavtal. I fredags lämnades ett nytt bud från medlarna som accepterades av arbetsgivaren men avvisades av Unionen.

”Medlarna har lämnat ett bud med kraftiga lönehöjning. Vi undrar vad som krävs för att Unionen ska bli nöjda”, säger Svenska Flygbranschens tillförordnade vd Elisabeth Holming-Schiller enligt ett pressmeddelande.

Fackförbundet hävdar å sin sida att förslaget om kollektivavtal inte varit i nivå med övriga kollektivavtal i branschen.

”Unionens medlemmar vill bara ha skäligt betalt och få villkor i nivå med övriga svenska flygbranschen”, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert i ett pressmeddelande.

Även Svenska Pilotföreningen har alltså varslat om konfliktåtgärder som nu trätt i kraft. Fackförbundet har också varslat om sympatiåtgärder vid sex andra flygbolag, bland annat Malmö Aviation och SAS.

Flybe sköter inrikesflyg för SAS mellan Arlanda och Visby, Kalmar, Ronneby och Sundsvall-Timrå. Företaget flyger också till Vasa, Åbo och Tampere-Pirkkala i Finland. Till nyhetsbyrån TT säger Cathrine Sandegren, presskontakt på SAS, att fyra orter och drygt 340 passagerare drabbas av strejken.

”Vi har nu valt att ställa in flighter till klockan 15. Sedan hoppas vi att parterna i förhandlingarna gör sitt jobb och kommer överens om ett kollektivavtal”, säger hon till TT.

Tyck till