ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Få går vidare till vanligt jobb efter subventioner

  • På arbetsförmedlingen. Foto: TT
Politikernas försök att få in nyanlända på arbetsmarknaden genom subventionerade anställningar har hittills gett magert resultat. Bara 7 procent går vidare till en vanlig anställning efter instegsjobb enligt en kartläggning från Dagens Nyheter.

Debatten om sänkta lägstalöner för att hjälpa nyanlända rasar för fullt men hittills tycks försöken att sänka kostnaderna för arbetsgivare genom anställningsformer där staten tar uppemot 80 procent av kostnaden inte ha gett några större resultat.

2014 var det bara 7 procent av de som haft instegsjobb som gick vidare till en vanlig anställning inom 180 dagar enligt en kartlägging som Dagens Nyheter genomfört. Bland de som haft nystartsjobb, en subventionerad anställning som också är tillgängliga för personer som varit sjukskrivna eller arbetslösa under lång tid, fick 36 procent en vanlig anställning under samma period.

Samtidigt har nystartsjobben vuxit till den enskilt dyraste subventionen. 2008 gick 900 miljoner kronor av budgeten till nystartsjobben. Förra året uppgick kostnaden till 6,7 miljarder. Kostnaden för alla subventionerna har vuxit från 2,2 till 9,8 miljarder och totalt har staten lagt 50 miljarder kronor på subventionerna under perioden.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson försvarar subventionerna men öppnar upp för att det skulle kunna behövas en översyn av systemet.

”Många arbetsgivare drar sig för att använda lönestöden för att det är krångligt. Här är jag absolut beredd att göra förenklingar och kanske färre lönestöd”, säger hon till Dagens Nyheter.

De borgerliga partierna föreslår i stället olika fomer av anställningar med lägre lönenivåer för nyanlända. Moderaterna och Kristdemokraterna vill se anställningar där en del av arbetstiden går till utbildning medan Liberalerna och Centerpartiet säger sig vara beredda att lagstifta om särskilda löner för nuanlända om inte arbetsmarknadens parter kan komma överens om ett sådant avtal.

Finns på alla stora jobbsajter med Di KarriärPush (extern länk)

Tyck till