ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Domstol stoppar gruva vid Gränna

Regeringen hade godkänt gruvdrift i Norra Kärr utanför Gränna. Men Högsta förvaltningsdomstolen upphäver regeringens beslut och stoppar gruvplanerna - i alla fall tillfälligt.

Beslutet upphävs "eftersom prövning inte gjorts av den påverkan som markanvändningen för tillhörande driftsanläggningar kan få för näraliggande Natura 2000-områden", skriver Högsta förvaltningsdomstolen i ett pressmeddelande.

En gruva i området kring Gränna har varit en het potatis under en lång tid. Företaget Tasman Metals, som är ett kanadensiskt börsbolag, har fått tillstånd att söka efter jordartsmetaller i området. Men tillståndet överklagades till regeringen, som gav grönt ljus till Tasman Metals att börja bryta. Det sätter Högsta förvaltningsdomstolen nu stopp för.

Vad som nu händer med gruvplanerna är oklart. Regeringen får ta ställning till om man ska göra om utredningen om gruvan.

Tyck till