ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Catellas hedgefond ändrar kritiserad avgift

Den stora hedgefonden Catella Hedge ändrar sin avgiftsmodell efter Di:s granskning.
Vinnare blir kunderna som har 15 miljarder kronor i den tidigare framgångsrika fonden. Året har dock börjat svagt.

I lördagstidningen kunde Di avslöja att en av Sveriges största hedgefonder, Catella Hedge, inte skulle ha godkänts om den hade startats i dag. Anledningen var att delar av den avgiftsmodell som fonden använder inte anses skälig av Finansinspektionen, FI, sedan närmare tio år.

”Vi kommer att titta på det och se vilka åtgärder som är rimliga”, sa Erik Lindholm, biträdande avdelningschef för konsumentskyddsstillsyn på FI.

Men nu agerar alltså Catella. Strax efter klockan 8 på måndagsmorgonen, bara två dagar efter artikeln där FI också uttalade sin frustration över att bolaget inte ändrat på reglerna självmant, meddelade fondförvaltaren att den beslutat att förändra i sin avgiftsstruktur.

Berordet på uttalandena från Finansinspektionen i Di?

”Det vill jag inte kommentera. Vi vill heller inte gå i polemik med Finansinspektionen och deras uttalanden får stå för dem”, säger Erik Kjellgren, chef för den svenska fondverksamheten på Catella.

Han understryker samtidigt att den avgiftsmodell som Catella hittills tillämpat är helt enligt gällande regelverk och de fondbestämmelser som haft Finansinspektionens godkännande.

Varför ändrar ni då avgifterna?
”Det har skett en ändring av praxis på marknaden som vi nu anpassar oss till”, säger Erik Kjellgren.

Den årliga avgiften på 1 procent av fondkapitalet kvarstår. Däremot ändras villkoren för det så kallade ”High water mark”, det vill säga det tröskelvärde som måste uppnås innan den prestationsbaserade avgiften på 20 procent av den eventuella överavkastningen som Catella Hedge lyckas uppnå.

”Vi har tidigare tillämpat årlig återställning av High water mark, men nu väljer vi ett evigt High water mark”, säger Erik Kjellgren.

Vad innebär det för kunderna?
”Historiskt har detta varit av marginell betydelse. Men om vi skulle misslyckas i vår förvaltning och fonden stänger exempelvis detta året under noll så skulle situationen bli lite bättre för kunderna när det gäller just den prestationsbaserade avgiften”, säger Erik Kjellgren.

Catella Hedge har vunnit flera utmärkelser de senaste åren, men fått en svag start på 2016.

”Vi står på minus 3,7 procent hittills i år. Det beror bland annat på börsturbulensen och på att vårt största innehav, Unibet, fallit. Men den senaste veckan har vi sett en viss återhämtning”, säger Erik Kjellgren.

Tyck till