ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Carnegie: Sälj Nordea

  • Foto: TT

Carnegie sänker sin rekommendation för Nordea till sälj från behåll. Riktkursen sänks till 75 kronor från 85 kronor. Det framgår av en analys. Nordea handlas kring 85 kronor på måndagen.

Carnegie ser en risk för att kostnaderna för Nordeas IT-investeringar överskrider budgeten och påverkar bankens möjlighet att bygga upp kapital.

Det skriver investmentbanken i den analys där aktierekommendationen sänks till sälj.

Nordea prognostiserar kostnader om totalt 1 till 1,25 miljarder euro för att förändringarna av IT-systemet.

"Historien visar dock att IT-program tenderar att kosta mer och ta längre tid än förväntat", skriver Carnegie som ser en risk för en slutnota på nära 2 miljarder euro över en tid på fem till sex år.

Kombinerat med förväntningar om högre kapitalkrav - och Nordeas relativt låga buffert i relation till de rådande kraven - kan storbanken tvingas att behöva hålla tillbaka på utlåningen under kommande år.

Med för hög utlåningstillväxt skulle Nordea inte klara av att dela ut i linje med bankens policy och samtidigt möta de nya kapitalkraven. Enligt Carnegie kommer detta resultera i att Nordea under de närmaste åren uppvisar den lägsta totalavkastningen av de svenska bankerna.

I samband med bokslutet för 2015 meddelade Nordea att den strävar efter att upprätthålla en stark kapitalposition i linje med bankens kapitalpolicy samt att ambitionen är att nå en årlig ökning av utdelningen per aktie.

Tyck till