ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Brexit: Ledarna vädjar för fortsatt medlemskap

  • Premiärminister David Cameron i det brittiska parlamentet på måndagen. Foto: AP

David Camerons stöd för ett fortsatt EU-medlemskap delas av Labour-ledaren Jeremy Corbyn. En Brexit skulle sannolikt fördröja investeringar och påverka brittiska företags förtroende, men de långsiktiga effekterna skulle dock kunna undvikas med nya avtal, enligt kreditvärderingsföretaget Fitch.

På måndagen underströk Storbritanniens konservative premiärminister David Cameron, inför det brittiska parlamentet, att beslutet i kommande folkomröstning blir oåterkalleligt.

"Det här är ett rakt demokratiskt beslut: att stanna eller lämna. . . Att be om ännu en omförhandling står inte på valsedlarna", sade David Cameron, och förtydligade varför han och regeringen vill att Storbritannien fortsatta ska vara med i EU.

"Jag tror att Storbritannien blir starkare, säkrare och bättre av att stanna kvar i ett reformerat EU", fortsatte han.

Ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap stöds av Labour-ledaren Jeremy Corbyn som dock är kritisk till David Camerons uppgörelse med EU.

"Vi diskuterar kontinentens framtid, varpå en konservativ engelsman har förvandlat det till att handla om barnbidrag", säger han.

Om Storbritannien skulle rösta för att lämna EU skulle de brittiska företagens osäkra tillgång till den europeiska marknaden leda till utdragna förhandlingar, som på sikt skulle påverka deras förtroende och investeringar, enligt kreditvärderingsföretaget Fitch.

"Detta skulle få kortsiktiga ekonomiska kostnader, även om den exakta effekten skulle vara mycket osäker", skriver Fitch i en analys.

Enligt Fitch är det sannolikt att både europeiska och brittiska myndigheter skulle försöka etablera nya handelsavtal och relationer om Storbritannien skulle rösa för att lämna EU. Genom att undvika en störning av handelsförbindelserna skulle de långsiktiga effekterna av en Brexit kunna undvikas.

"Men det skulle innebära betydande risker, speciellt om de kvarvarande EU-medlemmarna inför bestraffande villkor för Storbritannien för att avskräcka andra länder från att lämna, eller om Storbritannien inför tuffa restriktioner för EU-medborgare som kommer för att arbeta i landet", skriver kreditvärderingsföretaget i en analys.

Enligt Fitch är det troligt att Storbritannien stannar kvar i EU.

Tyck till