ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

USA förberedde hemliga fredssamtal med Nordkorea

  • Nordkoreas ledare Kim Jong-un. Foto: TT

USA hade precis gått med på att inleda fredssamtal med Nordkorea i ett försök att formellt avsluta det koreanska kriget. Då valde Nordkorea att genomföra ett kärnvapentest – och de hemliga fredssamtalen var med ens tillintetgjorda.

Enligt Wall Street Journal ska USA:s regering ha valt att släppa kravet på en nedskärning i Nordkoreas kärnvapenprogram för att få de hemliga fredssamtalen till stånd. I stället skulle kärnvapenprogrammet endast ha varit en diskussionspunkt under samtalen.

Men Nordkorea gick inte med på USA:s villkor, enligt Wall Street Journals uppgifter.

Nordkoreas kärnvapentest den 6 januari avbröt alla planer på ett diplomatiskt möte.

Kim Jon-un har sedan han tog över rollen som Nordkoreas ledare krävt ett fredsavtal för att formellt avsluta det koreanska kriget. USA har länge insisterat på att kärnvapenavvecklingen måste prioriteras – något som Nordkorea hittills motsatt sig.

Koreakriget kallas den väpnade konflikt som inleddes 1950 och avslutades 1953 med ett tillfälligt vapenstillestånd, som pågår än i dag. 2007 skrevs en fredsdeklaration under i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Målet med deklarationen är att ersätta vapenstilleståndet med ett formellt och permanent fredsavtal, ett mål som alltså ännu inte uppnåtts.

Tyck till