ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tusentals flyktingar måste flytta

  • Foto: TT

Alla längtar inte lika mycket efter våren. För tusentals asylsökande som bor på campingar kommer den att leda till nya uppbrott.
De asylsökande måste flytta när turisterna knackar på dörren.

"Vi får flytta dit de vill att vi ska flytta", konstaterar Mostafa al-Soltan, som bor med fru, barn, svärmor och två svågrar i en campingstuga på Råå Vallar strax söder om Helsingborg.

Lite mer än hundra flyktingar bor under vintersäsongen på campingen, som ligger bara ett stenkast från havet. Men Migrationsverkets avtal med ägaren Nordic Camping & Resort går ut på senvåren. Under sommarsäsongen kan de fräscha stugorna hyras ut för ett högre pris till turister.

Detsamma gäller merparten av de cirka 5.500 platser som Migrationsverket hyr på campinganläggningar. Även andra tillfälliga boenden, som så kallade evakueringsplatser och förtätade bostäder, måste ersättas med mer långsiktigt fungerande platser.

"Det är ont om tid. Vi jobbar med 23.000 till 27.000 platser som vi måste hinna byta ut innan sommaren", säger Magnus Gustavsson, sektionschef vid Migrationsverket.

Den stora bostadsjakten är mer intensiv än någonsin. Alternativa lösningar måste fram.

"Läget är akut, det är en jättestor utmaning och det krävs att vi får hjälp", säger Magnus Gustavsson.

Mostafa al-Soltan, hans fru Ranya och treåriga dottern Alma har under sin korta tid i Sverige sedan juni förra året redan hunnit bo på två andra campingar, dels i Bodafors, dels i Båstad. Nu har de börjat rota sig i Helsingborgsområdet och trivs mycket bra. De har fått flera svenska vänner, pluggar svenska och allra bäst: De har släkten i närheten. Dessutom är jobbutsikterna goda här — Mostafa är civilingenjör, Ranya miljöingenjör.

Men kanske kommer flytten att gå långt ut i glesbygden och kanske hundratals mil bort från Skåne – det är inget de rår över eller tycker att de kan ha synpunkter på i bostadsbristens Sverige.

Migrationsverket förhandlar med olika campingar och försöker förlänga kontrakten, men många asylsökande kommer att tvingas flytta till andra kommuner, konstaterar Magnus Gustavsson.

"Det är ett dilemma när barn har börjat skolan någonstans och måste flytta och börja om någon annanstans. Det är baksidan."

Andra lösningar kan bli båtar och pråmar. Magnus Gustavsson hoppas också att det så kallade kommuntvånget ska göra att fler kommuner börjar ta emot flyktingar.

Förhoppningsvis kommer den nya lagen att avlasta något.

Mostafa al-Soltan tycker att Sverige borde ta vara på all den kompetens och erfarenhet som finns hos asylsökande även inom bostadsbyggande, nu när det behövs så många nya bostäder. Nu får han betalt för att bara sitta hemma och vänta, konstaterar han.

Tyck till