ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Toryprofil säger nej till EU

  • Londons borgmästare Boris Johnson. Foto: TT
Londons borgmästare Boris Johnson ansluter sig till "nej till EU-sidan". Beskedet är ett tungt avbräck för premiärminister Cameron som kämpar för att få väljarna att säga ja till EU.

Konservative Boris Johnson har haft svårt att bestämma sig, men på söndagen gav han besked. Han tycker inte att David Cameron nått tillräckligt långt i förhandlingarna om britternas roll i EU.

"Jag kommer att förespråka gå ur, eftersom jag vill ha ett bättre avtal för folket i det här landet, för att spara pengar och ta tillbaka kontroll", sade Johnson till journalister.

Även partikollegan Zac Goldsmith, som förväntas bli partiets kandidat till borgmästarvalet senare i vår kommer att gå emot sin partiledare.

"Om Boris och de andra verkligen bryr sig om att få saker gjorda i vår värld, (borde de förstå) att EU är ett sätt att göra det på", säger Cameron.

Ännu har dock premiärministern vind i seglen. Enligt en opinionsmätning publicerad i den brittiska dagstidningen Daily Mail leder "ja till EU-sidan" med 15 procentenheter. Det kan dock snabbt komma att vända. På söndagsförmiddagen debatterade Cameron "Brexit" med landets mest frispråkige EU-skeptiker Nigel Farage och med Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon, som är stark ja-sägare, BBC.

"Att stanna i ett reformerat EU säkrar Storbritanniens position och hjälper till att bekämpa terrorism och brott", sade Cameron.

Nigel Farage höll inte med.

"Om vi röstar för att lämna (EU) är en sak helt säker och det är att vi tar kontrollen över vårt eget land, vi kan stifta våra egna lagar och vi kommer att styra över våra egna departement", sade Farage.

Nicola Sturgeon och hennes parti SNP är alltså mycket EU-vänligt. Enligt henne skulle ett utträde ur EU garanterat trigga ytterligare en folkomröstning om skotsk självständighet, eftersom Skottland inte vill lämna EU.

Trots ett övertag i opinionen för Cameron om ett fortsatt medlemskap i EU och stöd från flera tunga namn, kan mycket hända fram till den 23 juni då folkomröstningen äger rum.

Utöver den av den brittiska konservativa pressen så kritiserade överenskommelsen med EU, som bland annat innebär att landet kan dra ner på vissa sorters socialbidrag till inflyttade EU-medborgare, kommer folkomröstningen också att leda till diskussioner om invandring, säkerhet och Storbritanniens roll i världen.

Och med de frågorna på dagordningen är det inte lika säkert att premiärminister Cameron kan övertala sina landsmän.

Tyck till