ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Råvaruprisfallet ett slag mot shippingbolagen

  • Foto: TT

Nedgången för råvaror sätter sina spår för världens shippingbolag. Baltic Dry Index har noterats till nya rekordlåga nivåer under februari och nu står fartyg runt om i världen helt tomma, skriver Wall Street Journal.

De fallande råvarupriserna på järnmalm, kol och andra råvaror har satt sina spår och det är inte några småfartyg nu som ankrat utan uppdrag. Capesizefartyg, som är den största kategorin inom sektorn, står i allt större grad tomma utan uppdrag.

Bara i Singapore finns det 14 fartyg i kategorin som saknar uppdrag. I Kina och Hongkong är motsvarande siffra 13. I flera andra länder ligger fartygen för ankar utan uppdrag.

"Vi sitter fast utanför Singapore, väntar på uppdrag", säger en kapten på ett amerikanskt fartyg till affärstidningen.

"Det är tråkigt, den tropiska värmen driver oss till vansinne och mitt arbete är nu att medla i bråk mellan olika besättningsmän. Det är total misär", fortsätter personen.

Skeppsmäklare bedömer att 690 fartyg eller sju procents den globala kapaciteten saknar uppdrag. För att balansera utbud och efterfrågan behöver dubbla den kapaciteten ställas av, bedömer George Lazaridis, analyschef på Atenbaserade Allied Shipbroking. Flera bedömare tror att det kommer att dröja innan sektorn återhämtar sig.

Tyck till