ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Medvind för Camerons kampanj

  • David Cameron, Storbritanniens premiärminister. Foto: TT

Den brittiska premiärministern David Cameron hade knappt landat efter sin nattmangling i EU innan det var dags att ta sig an nästa utmaning: att övertala landsmännen att stanna i unionen.
I dag drar fajten om EU på allvar i gång.

Enligt en opinionsmätning publicerad i den brittiska dagstidningen Daily Mail leder "ja till EU-sidan" med 15 procent. Det kan dock snabbt komma att vända. På söndagsförmiddagen debatterar Cameron "Brexit" med landets mest frispråkiga EU-skeptiker Nigel Farage och Skottlands minister Nicola Sturgeon i BBC.

Fråga är om premiärministern kan ge skeptikerna svar på tal. Utöver den av brittisk press så kritiserade överenskommelsen med EU, som bland annat innebär att landet kan dra ner på vissa sorters socialbidrag till inflyttade EU-medborgare, kommer folkomröstningen också handla om invandring, säkerhet och Storbritanniens roll i världen.

Och med de frågorna på agenda är det inte lika säkert att Cameron kan övertala väljarna. Redan nu har han ett massivt motstånd i stora delar av den brittiska högerpressen som kallar avtalet med EU för otillräckligt.

Nigel Farage går ännu längre: "patetisk" är hans betyg på överenskommelsen och han uppmanar allmänheten att göra sin röst hörd.

"Den 23 (juni) är ett gyllne tillfälle, anslut er till kampen", säger han, enligt AFP.

Farange och hans gelikar är inte Camerons enda huvudvärk, han har också att förhålla sig till ministrar i de egna leden som ställt sig på "nej till EU-sidan", en av dem är justitieministern Michael Gove.

På måndag tillkännager den inflytelserika Londonborgmästaren Boris Johnson sin ståndpunkt. Johnsons val kan enligt politiska bedömare bli en spelförändrare.

Tyck till