ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Inköpare tar tempen

Hur mår egentligen världsekonomin? Det är den grundläggande frågan som hänger över finansmarknaderna.
I veckan kommer nya pusselbitar.

Hela havet stormar har varit temat på finansmarknaderna hittills i år. Rörelserna har varit mycket kraftiga i börskurser, räntor och råvarupriser. Exempelvis steg Nikkei-index 7,2 procent i måndags efter att ha backat med över 10 procent veckan innan.

Priset på Brentolja drog i väg 7,7 procent i torsdags. Flera europeiska storbanker, som Deutsche Bank och Société Générale, har fått se sina aktier backa med tvåsiffriga procenttal under enskilda handelsdagar och räntan på en svensk tioårsobligation har halverats sedan årsskiftet.

Det är med andra ord rejält stökigt. Centralbankerna har redan svarat med nya lättnader, i exempelvis Japan och Sverige, besked om att sådana kommer, i EMU, eller signaler om att höjningar dröjer, i USA och Storbritannien.

Men det finns gränser för vad penningpolitiken kan åstadkomma, särskilt som det börjar bli tomt i verktygslådan på de flesta håll. Det som verkligen skulle behövas är ett kvitto på att den globala ekonomin tuffar på eller i alla fall inte är på väg att säcka ihop.

En bit i det pusslet kommer i veckan. I världens tunga ekonomiska regioner presenteras preliminära inköpschefsindex under måndagen. Indexet har historiskt varit en mycket bra indikator för vart ekonomierna är på väg och kommer att tas emot med stort intresse på finansmarknaderna.

Det globala inköpschefsindex som sammanställs av banken JP Morgan sjönk i januari till den lägsta nivån sedan december 2014, med de så kallade tillväxtländerna som sänke. Indexnivån 52,5 tyder dock på fortsatt hyfsad fart i världsekonomin. Som en jämförelse var indexet nere under 40 när oron för finanskrisen var som djupast i slutet av 2008.

Hittills är det i första hand indikatorer och finansiella marknader som har dragit söderut. I utfallsdata är dramatiken mindre och bilen mer spretig. Industriproduktionen i december i ett antal länder, exempelvis Tyskland, var en besvikelse medan nyanmälda arbetslösa i USA överraskade positivt.

Det finns dock en uppenbar risk att turbulensen på finansmarknaderna om den håller i sig smittar av sig på den reala ekonomin.

Är osäkerheten stor ligger det närmare till hands att skjuta på investeringar och konsumtion. Ur den aspekten hjälper det inte att tunga bedömare som IMF och OECD den senaste tiden har dragit ned sina tillväxtprognoser.

 

HÅLL KOLL PÅ...

Electrolux nya giv

Köpet av General Electrics vitvaror gick i stöpet, vd:n Keith McLoughlin fick gå och aktien är ned 30 procent från toppen förra våren. På onsdag håller Electrolux kapitalmarknadsdag. Frågan är vilken riktning den nya chefen Jonas Samuelsson ska peka ut.

 

Tunga tyska tal

Tyskland är Europas viktigaste ekonomi. På tisdag presenteras definitiv BNP-statistik för fjolårets sista kvartal. Preliminärt växte ekonomin med 1,7 procent i årstakt. Samma dag kommer Ifo-index, landets viktigaste indikator, för februari. Achtung.

 

Riksbanken visar korten

På måndagen kommer protokollet från Riksbankens möte den 10 februari då en oenig direktion sänkte reporäntan till minus 0,5 procent. Håll utkik efter signaler om att räntebotten nu är nådd och vad Riksbanken i så fall tänker ta till om den vill göra mer.

Tyck till