ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Gyllene läge för Estelles portfölj

Estelleportföljens fjärde år blev händelserikt och efter omständigheterna framgångsrikt.
Aktieportföljen minskade med 6 procent i värde, vilket var bättre än Stockholmsbörsen som gick ned med 9,8 procent inklusive utdelningar.

Förvaltningen av Estelleportföljen, som inleddes i samband med prinsessans födelse den 23 februari 2012, har just avslutat sitt fjärde år. Det har varit ett ytterst händelserikt år på aktiemarknaden och för aktieportföljen.

Året började bra. Den kraftiga börsuppgången som inleddes i oktober 2014 fortsatte i början av 2015 och fram till i slutet av april då oro för den kinesiska och amerikanska konjunkturen fick börserna att vända nedåt.

Kursnedgången tilltog under sensommaren när Kina högst oväntat beslutade att devalvera den kinesiska yuanen.

Därefter följde en stökig börshöst orsakad av kraftigt fallande olje- och råvarupriser.

Under inledningen av 2016 har börsosäkerheten fortsatt och spätts på av oro för det europeiska banksystemet efter att den inte längre så stora jättebanken Deutsche Bank redovisat en brakförlust.

Sammantaget har Stockholmsbörsen inklusive utdelningar gått ned med 9,8 procent sedan prinsessans treårsdag .

Di:s Estelleportfölj kan se tillbaka på ett, i relativa termer, ännu framgångsrikt år med en nedgång som stannade på 6 procent.

Därmed har portföljen utökat försprånget mot index. Sedan starten den 23 februari 2012 har portföljens förmögenhet ökat med 71,5 procent till 171.500 kronor, som Estelle vid sin 18-årsdag får skänka till valfritt välgörande ändamål.

Stockholmsbörsen har inklusive utdelningar under motsvarande fyraårsperiod gått upp med 59,7 procent.

Det var ett händelserikt år också för Estelleaktierna.

Fyra av de tio bolagen – Cloetta, Handelsbanken, Tele 2 och Volvo – har under året fått ny vd.

Ytterligare ett vd-byte är på gång när Alfa Laval-chefen Lars Renström den 1 mars i år lämnar över till Tom Erixon som kommer från Ovako.

Under året har tre aktier genomfört aktiesplit och kursutvecklingen för de enskilda portföljbolagen har varierat från investmentbolaget Lundbergs uppgång på 11 procent till årets sämsta portföljinnehav som var Atlas Copco som det senaste året har fallit med 28 procent i värde.

Trots en stor vikt mot verkstadssektorn, som har haft det särskilt tufft tillföljd av konjunkturoro och lägre tillväxt i Kina, klarade portföljen börsåret med klart godkänt betyg.

Det beror på att Assa Abloy, Cloetta, Securitas och Lundbergs trotsade börsnedgången och steg under det senaste året.

Förvaltningsprincipen för Estelleportföljen förblir oförändrad. Det är svenska hyggligt stora bolag med en bevisad uthållig affärsmodell som gäller. Det gäller att inte ta för stora risker med små barns pengar, även om placeringshorisonten är lång.

Vi gör också eventuella portföljbyten en gång om året i samband med prinsessans födelsedag. Förra året bytte vi ut bilsäkerhetsföretaget Autoliv mot godisbolaget Cloetta. I år säljer vi investmentbolaget Lundbergs med god förtjänst och köper i stället ett annat investmentbolag.

Med tanke på att Lundbergs består av 40 procent fastigheter och utvecklingen har varit oroande stark på fastighetsmarknaden det senaste året väljer vi att ta hem vinsten och satsa på Kinnevik som har huvuddelen av sina investeringar inom telekom- och internettjänster.

En fördel med Kinnevik är att aktien ger en utdelning på 7,75 kronor i vår, vilket motsvarar en direktavkastning på goda 3,7 procent. Det kan jämföras Lundbergs som bara ger en direktavkastning på drygt 1 procent.

Kinnevik har haft en ganska motig inledning på 2016 med en kursnedgång på 19 procent till följd av Tele 2:s vinstvarning och en svag utveckling för e-handelsbolagen Zalando och Rocket Internet.

Det som lockar oss är att investmentbolaget står finansiellt mycket starkt efter försäljningen av aktierna i den ryska Blocketkopian Avito för drygt 7 miljarder kronor och att substansrabatten har stigit till nästan 20 procent under året.

Kinnevik är därmed börsens lägst värderade investmentbolag i förhållande till substansvärdet. Di räknar också med att bolagets aktieåterköpsprogram, som offentliggjordes i samband med bokslutet, kommer att verka stödjande för aktiekursen.

Investeringen i Kinnevik innebär indirekt att Estelleportföljens vikt i Tele 2 ökar då vi behåller teleoperatören i portföljen samtidigt som Kinnevik till 13 procent består av Tele 2-aktier.

Det är dock inget som oroar eftersom Tele 2 genom kursnedgången har blivit ett av börsens mest högutdelande bolag med en direktavkastning på mycket goda 7,5 procent.

Därmed anser vi att grunden är lagd för ett framgångsrikt femte börsår.

Ha den äran Estelle!

Tyck till