ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fackbasen vill ha fler platser för utbildning

  • SUCCÉ. Enligt LO-chefen Karl-Petter Thorwaldsson är sysselsättningen för utlandsfödda högre i Sverige än EU-snittet för inhemska medborgare. Foto: Jack Mikrut

Facket har saknat svar om integrationen, enligt LO-chefen Karl-Petter Thorwaldsson.
När avtalsrörelsen är över vill han börja förhandla. Samtidigt kräver han tiotusentals nya utbildningsplatser.

Den som personifierar motståndet mot sänkta löner för nyanlända framför andra är LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

”Vi har klarat oss utan detta sedan 1932”, säger han och jämställer förslaget om lagstiftade löner för nyanlända med den tidens nödhjälpsarbeten.

”När de politiska partierna går in och geggar i det här blir det inget bra.”

Ska man underlätta för invandrare måste det ske med ”sans och balans” så att det inte leder till ett låglöneproletariat, enligt Karl-Petter Thorwaldsson.

”Sätter man löner under kollektivavtal faller alla andra ned mot den lönen”, säger han.

Om man inte sänker lönerna för nyanlända sänks de ändå, enligt Lars Calmfors. Har han fel?
”Den risken finns alltid.”

Är det ett pris man får betala?
”Nej, vi nöjer oss aldrig med det. Vi slåss ju varje dag för bättre villkor i till exempel taxibranschen.”

Karl-Petter Thorwaldsson medger att LO har både trovärdighetsproblem och en hemläxa att göra.

”Vi har många arbetslösa i våra a-kassor. Det är klart att vi har fajtats för att våra medlemmar ska komma tillbaka i jobb.”

Och det är inte bara arbetslösa LO-medlemmar som har ett försteg gentemot nyanlända utan alla som blir av med jobbet i en omställning, påpekar han.

”Åtta av tio som blir varslade på svensk arbetsmarknad skapar vi själva jobb eller utbildning till. Alla de som inte är inne i ett företag får mycket mindre service”, säger Karl-Petter Thorwaldsson och syftar på Trygghetsrådets arbete.

”Det är det som Arbetsförmedlingen ska klara, men det gör den inte i dag”, säger han.

Så fort avtalsrörelsen är avklarad kommer LO att ta initiativ till förhandlingar med Svenskt Näringsliv om anställningar som liknar yrkesintroduktion också för nyanlända (subventionerade jobb blandat med utbildning eller handledning för arbetslösa unga).

Karl-Petter Thorwaldsson utlovar nya reformförslag från LO-borgen inom kort. Redan nu flaggar han för att regeringen borde svara med utbildning i stor skala för att korta tiden till arbete.

”Det handlar om tiotusentals platser varje år om det ska fungera – utöver det vi har i dag och det regeringen har aviserat. Det är nyckeln om vi ska vara framgångsrika.”

Samtidigt anser han att debatten om nyanländas chanser på arbetsmarknaden är alldeles för problemfokuserad.

”Sysselsättningen för utlandsfödda är högre i Sverige än EU-snittet för inhemska medborgare. Vår succé är något man måste prata om”, säger han.

Tyck till