ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Asylbrand hyllades av åskådare

  • Flera protester mot asylmottagningen har ägt rum i Tyskland. Här en demonstration i Heidenau söder om Dresden i augusti förra året. Foto: Arno Burqi/TT

Tyska ministrar fördömer nu skarpt två separata invandrarfientliga händelser i östra Tyskland. Högerextrema grupper har gått över gränsen för yttrandefrihet, tycker justitieminister Heiko Maas.

Natten till söndagen applåderade en grupp på 20-30 personer när en tilltänkt asylmottagning brann ner i staden Bautzen i delstaten Sachsen. Polisen misstänker att branden var anlagd. En del åskådare försökte också hindra släckningsarbetet.

Ett par dagar tidigare blev det tumult när ett hundratal personer försökte stoppa en buss med ett 20-tal asylsökande som skulle till ett boende i Clausnitz i samma delstat. Filmklipp visar hur mobben ropar "Vi är folket", slagord lånade från de fredliga protester som ledde fram till Berlinmurens fall 1989.

Flera ministrar i Angela Merkels regering reagerar starkt på händelserna.

"Rasister är patetiska lagbrytare, en skam för landet. Skäms!", skriver biträdande utrikesminister Michael Roth på Twitter.

Justitieminister Heiko Maas twittrar: "De som skamlöst applåderar när hus brinner och skrämmer ihjäl flyktingar uppvisar ett avskyvärt och motbjudande beteende."

Maas säger också till mediegruppen Redaktions Netzwerk Deutschland att högerextrema grupper har gått över gränsen för yttrandefriheten.

"Verbal radikalism är upptakten till fysiskt våld", menar han.

Sachsen är den delstat där flest attacker mot asylboende anmäldes förra året.

Tyck till