ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Svenska fjällstugor är glödheta

  • Fjällstugor är glödheta på marknaden. Foto: TT

Marknaden för fjällstugor är glödhet. Efterfrågan har ökat kraftigt medan tillgången har halverats på ett år. Låga räntor och generösa skatteregler för uthyrning är två vanliga förklaringar.

Bostadssajten Hemnet har jämfört årets marknad och utbud i fyra av de populäraste områdena med föregående säsong och skillnaden är rätt dramatisk. I Idre har antalet objekt på marknaden minskat med 74 procent på ett år och i Sälen, Vemdalen och Åre handlar det om en halvering.

När utbudet minskar ökar förstås intresset och även konkurrensen om stugorna som är till salu. Ett mått på det är antalet klick per objekt som också ökat kraftigt — i Sälen med 81 procent och i övriga områden med 36—48 procent, enligt Hemnet.

Det är tydligt att efterfrågan för fjällstugor har ökat kraftigt samtidigt som utbudet är betydligt lägre än tidigare. Detta i kombination med rekordlåga räntor gör det relativt troligt att priserna kommer att fortsätta öka under säsongen, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet till TT.

Priserna i till exempel Sälen har ökat med 20 procent på ett år, enligt Mäklarstatistik.

Låga räntor är inte den enda förklaringen till varför många ägare behåller sina stugor. Andrahandsuthyrning har blivit allt vanliga på senare år, inte minst sedan Airbnb, plattformen för privatuthyrning, lanserades. Dessutom är det också rätt förmånligt att hyra ut. De nuvarande reglerna tillåter uthyrning för 40 000 kronor per år innan det blir beskattning och kanske lite mer med vissa avdrag.

Det är bara privatpersoner som passerar den gränsen som behöver redovisa hyresintäkterna och förra året var det drygt 51 000 personer som deklarerade ett överskott på tillsammans 1,4 miljarder kronor. Hur många som hamnar under gränsen eller helt enkelt struntar att ta upp hyresinkomsterna är det ingen som vet.

De som bara hyr ut lite grann vet vi inget om. Syftet med schablonavdraget var att öka tillgången på vanliga bostäder och kanske inte i första hand fritidsbostäder, säger Susanne Persson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket till TT.

Jämför olika bolån - hitta bästa möjliga ränta! (Extern tjänst)

Tyck till