ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Lech Walesa bekräftad spion åt kommunisterna

  • Polens forne president, den legendariska antikommunisten Lech Walesa, spionerade åt kommunisterna. Foto: TT
Nobelpristagaren, facklegendaren och Polens förre president Lech Walesa var spion för den kommunistiska säkerhetspolisen på 1970-talet, enligt dokument i Polens nationalarkiv.

Polens nationalarkiv uppgav på torsdagen att landets legendariske anti-kommunistiske ledare Lech Walesa i sina tidiga år varit en spion för den kommunistiska säkerhetspolisen.

Det innebär en officiell bekräftelse av existensen av dokument av något som misstänkts i flera decennier. Det skriver Marketwatch och hänvisar till Wall Street Journal.

The Institute for National Remembrance, ett statligt arkiv som hanterar känsliga dokument från Polens förflutna, uppgav att dokument från 1970-talet har hittats som omfattar Lech Walesas handskrivna avtal att samarbeta med säkerhetspolisen.

Lech Walesa föddes 1943. Han var mellan 1980 och 1990 ledare för den fria fackföreningsrörelsen Solidaritet i Polen och var i praktiken ledare för den demokratiska oppositionen mot landets kommunistiska ledning.

Lech Walesa fick 1983 Nobels fredspris för sin roll som ledare för oppositionen mot den polska kommunistregimen. Han blev sedan Polens president 1990 till 1995 när den kommunistiska regimen föll och demokrati infördes.

Tyck till