ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Krävs mer av David Cameron för att hejda Europas splittring

  • David Cameron måste gå en svår balansgång, skriver Di:s Mikael Björk. Foto: Kirsty Wiggleswouth/AP

Storbritanniens premiärminister David Cameron säger att han ska lägga "sin själ och hjärta" för att övertyga britterna att stanna kvar i EU efter fredagskvällens överenskommelse i Bryssel.  Det kan nog behövas ännu mer bara för att klara av eurokritikerna i hans eget parti, och hejda Europas splittring. 

David Cameron uppges ha sovit tre timmar natten mellan torsdagen och fredagen. Sedan höll han sig vaken på tyskt smågodis från Haribo under maratonmötena om Storbritanniens framtid i eller utanför EU.

EU-toppmötets dramaturgi är upplagt för att spela David Cameron i händerna. Hot om ännu en vaknatt och att mötet skulle förlängas till lördagen fick fram en ”enig” överenskommelse på fredagskvällen. Belgien, Frankrike, Polen, Österrike vek sig en efter en.

Nu kan David Cameron på hemmaplan säga att han kämpade hårt och fick den bästa möjliga överenskommelsen.

Kritikerna anser dock att han bara kommer hem till London med smågodis, eftergifter som inte är tillräckliga för att britterna ska ha anledning att stanna kvar i EU.

David Cameron måste gå en balansgång. Han vill behålla Storbritannien i EU och hålla ihop landet men också hålla partiet intakt och behålla makten över det.

Redan på lördagsförmiddagen träffade David Cameron sin regering, med många euroskeptiker som står beredda att starta kampanjen för ett brittiskt EU-utträde, Brexit. Bland dem finns den tidigare (inte särskilt framgångsrika) partiledaren Iain Duncan Smith. Han är numera välfärdsminister och ansvarig bland annat för de omstridda förmåner till den miljon östeuropéer som arbetar i landet.

Även justitieministern Michael Gove tänker kampanja för att lämna EU. Däremot uppges Londons populäre borgmästare Boris Johnson, som avgår i vår, fortfarande tveka. Han ses för övrigt som nästa konservativa partiledare om britterna röstar nej och David Cameron tvingas avgå.

Redan har enstaka euroskeptiker hoppat över från de konservativa till Självständighetspartiet Ukip, som blev största brittiska parti i EU-valet våren 2014. På grund av det traditionella systemet med majoritetsval har dock partiet ingen chans i parlamentsvalen Vinterns sega förhandlingar om de nya EU-villkoren verkar snarare ha ökat britternas motstånd. Ju mer David Cameron har pratat om allt som behövs fixas i förhållandet till EU, desto mer övertygade har britterna blivit om nackdelarna med EU. Få har pratat om fördelar som den inre marknaden.

David Cameron har också stora delar av den brittiska pressen emot sig. Den har högljutt attackerat avtalet som otillräckligt och premiärministern som EU-kramare.

I norr möter han andra problem. Skottarna, som efter stor vända röstade för att stanna kvar i Storbritannien hösten 2014, gillar EU mer än engelsmännen. Röster britterna nej till EU blir det en ny folkomröstning om att lämna Storbritannien, varnar skottarnas ledare Nicola Sturgeon.

Den brittiska EU-omröstningen 23 juni kommer att följas med både oro och gillande i övriga Europa.

Flera länder i ett allt mer splittrat EU ställer sig säkert frågan om de också kan få bättre villkor.

På många håll växer kraven på en egen folkomröstning om EU-utträde. David Camerons farhågor om en ”allt tätare union” känns väldigt avlägsna.

Tyck till