ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ygeman: Prognoserna om migration är värdelösa

  • Anders Ygeman. Foto: Jessica Gow/TT
Migrationsverket kommer med sin nya migrationsprognos på torsdag. Men inrikesminister Anders Ygeman varnar för att sätta för stor tilltro till den.
"Prognoserna vi fått är värdelösa", säger han.

Ygeman (S) betonar att det inte är någon kritik mot Migrationsverket. Han anser att prognosmakarnas uppgift är hopplös.

"Prognoser för ett år framåt är väldigt osäkra", säger han.

Frågan är om Migrationsverket på torsdag ändrar prognossiffran för asylsökande under 2016. I oktober räknade man med 135.000, men pekade på att det kan bli så många som 170.000. Regeringen har dock sedan oktober infört åtgärder som gränskontroller och id-kontroller på kollektivtrafik från Danmark till Sverige.

Ygeman tycker att prognoser på lång sikt har lågt förklaringsvärde och att de är behäftade med stora svårigheter.

"Man måste veta vilket resultat EU-samarbetet med Turkiet ger, om vi klarar EU:s yttre gräns i Grekland och om omfördelningen (av flyktingar) kommer på plats. Om bara ett av de här antagandena faller, förändras grunden för prognosen", säger inrikesministern.

I Migrationsverkets senaste prognos från 22 oktober räknade myndigheten med 160.000 asylsökande under 2015. Det blev 163.000. Ygeman konstaterar dock att den prognosen närmast skrevs i efterhand när den stora flyktingströmmen till Sverige redan var ett faktum.

I prognosen dessförinnan, i juli, kunde inte Migrationsverket förutspå den kraftiga ökningen som skulle komma under hösten. I stället skrevs prognosen över asylsökande ned något jämfört med prognosen från våren.

Tyck till