ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Stockholmsbörsen: Alfa Laval krossades

  • Foto: Ahn Young-joon / TT
Stockholmsbörsen föll på tisdagen för den fjärde av de senaste fem handelsdagarna. Nedgången var bred med röda siffror för såväl banker som verkstads- och råvarubolag.

Bokslutsrapporterna fortsatte att sätta avtryck i kursutvecklingen, vilket ledde till en kursuppgång för SKF men ett rejält ras för sektorkollegan Alfa Laval.

Mot nedåttrenden gick också Fingerprint Cards och Stora Enso, den senare efter positiva budskap från en konkurrent.

Vid stängning var OMXS30-index ned 1,7 procent till noteringen 1.320,3. Omsättningen uppgick till 17,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

På kontinenten var utvecklingen överlag ännu större, med inte minst energibolag som stora förlorare i spåren av fortsatta oljeprisnedgångar.

Kullagerjätten SKF rapporterade ett resultat före skatt som klart understeg analytikernas förväntningar till följd av engångsposter. Det justerade resultatet var dock mer måttliga 6 procent sämre än väntat i SME Direkts prognossammanställning. Marknaden tog också fasta på att bolaget guidar för en relativt oförändrad efterfrågan och en förbättrad Europamarknad under det första kvartalet.

Efter en initial nedgång vände aktien snabbt upp och stängde på 133:40 kronor, knappt 4 procent över måndagens slutkurs.

Alfa Laval stod däremot för ett storras efter en rapport där både marginaler och prognoser gjorde marknaden besviken. Främst var det marginalerna inom divisionen Equipment som var sämre än väntat, efter att en kostsam omdaning av divisionens säljstruktur visat sig pågå även under fjolårets sista månader. Aktien föll 11 procent.

Andra verkstadsbolag som Sandvik, Assa Abloy och Atlas Copco noterades alla för nedgångar på 1,6-3,0 procent.

Vidare på rapportfronten redovisade Swedbank högre kreditförluster än väntat och en utdelning som var marginellt lägre än i SME Direkts enkät. Aktien slutade dock dagen 0,5 procent upp, och var därmed i särklass bäst av storbankerna.

"Banken visar en räntabilitet på eget kapital om 12,6 procent med en kärnprimärkapitalrelation på 24,1 procent. Det är en imponerande lönsamhet", konstaterade Mats Anderson, bankanalytiker på Kepler Cheuvreux.

I både London och Stockholm återfanns gruvbolagen bland de större förlorarna, trots någorlunda stabila basmetallpriser. Boliden tappade 2,3 procent och Lundin Mining 5,5 procent.

Oljebolagen följde med råoljepriserna ned. I London föll BP omkring 9 procent efter en svag rapport, i Oslo backade Statoil över 5 procent och på svensk hemmaplan tappade Africa Oil och Enquest 5 respektive 10 procent.

Lundin Petroleum kom undan med en nedgång på 1,8 procent sedan bolaget säkrat finansieringen av Johan Sverdrup-projektet.

Stora Enso noterade en uppgång om 1,8 procent efter att konkurrenten UPM-Kymmene lämnat förhållandevis ljusa prognoser för 2016 och rapporterat starka resultat för massa- och pappersdivisionerna.

Den norska mäklarfirman Arctic Securities räknar med att Fingerprint Cards på torsdag ska komma med en stark rapport och upprepar köprekommendation samt riktkurs på 850 kronor. Aktien steg 3,9 procent till 451 kronor.

Tyck till