ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Stockholmsbörsen: Alfa Laval dagens sänke

Stockholmsbörsen fortsatte ned i tisdagens handel, med verkstads- och råvarubolag som tyngsta sänken. Alfa Laval rasade efter sin bokslutsrapport medan SKF gick i motsatt riktning.

Mot trenden gick också Fingerprint Cards och Stora Enso, den senare efter positiva budskap från en konkurrent.

Vid 13.25-tiden var OMXS30-index ned 1,0 procent till noteringen 1.329. Omsättningen uppgick då till 7,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

På kontinenten var utvecklingen likartad, med inte minst energibolag som stora förlorare. Oljepriserna backade för dagen omkring 3 procent.

Alfa Laval stod för ett storras efter en rapport där såväl marginaler som prognoser gjorde marknaden besviken.

Främst var det marginalerna inom divisionen Equipment som var sämre än väntat, efter att en kostsam omdaning av divisionens säljstruktur till fler distributörer och mindre direktförsäljning visat sig pågå även under det fjärde kvartalet. Aktien föll 13 procent.

Kullagerjätten SKF rapporterade ett resultat före skatt som tyngt av engångsposter klart understeg analytikernas förväntningar. Det justerade resultatet var dock mer måttliga 6 procent sämre än väntat i SME Direkts prognossammanställning. Vidare guidar bolaget för en relativt oförändrad efterfrågan och en förbättrad Europamarknad under det första kvartalet.

Efter en initial nedgång vände aktien upp och handlades efter cirka 25 minuter till 131 kronor, en uppgång med 2 procent för dagen.

Andra verkstadsbolag som Assa Abloy, Sandvik och ABB noterades alla för nedgångar på 1 procent eller mer.

På rapportfronten redovisade Swedbank högre kreditförluster än väntat och en utdelning som var marginellt lägre än i SME Direkts enkät. Aktien var dock i stort sett oförändrad och gick därmed bättre än index.

"Banken visar en räntabilitet på eget kapital om 12,6 procent med en kärnprimärkapitalrelation på 24,1 procent. Det är en imponerande lönsamhet", konstaterade Mats Anderson, bankanalytiker på Kepler Cheuvreux.

I Köpenhamn steg konkurrenten Danske Bank över 3 procent efter ett bättre resultat och större aktieåterköp än marknaden räknat med.

I både London och Stockholm återfanns gruvbolagen bland de större förlorarna, trots något högre basmetallpriser. Boliden tappade 1,4 procent och Lundin Mining 2,6 procent.

Oljebolagen följde med råoljepriserna ned. I London föll BP över 7 procent efter en svag rapport, i Oslo backade Statoil 4 procent och på svensk hemmaplan tappade Africa Oil lika mycket.

Lundin Petroleum kom undan med en nedgång på 0,8 procent sedan bolaget tecknat en ny kreditfacilitet om upp till 5 miljarder dollar. Därmed bedöms finansieringen av Johan Sverdrup-projektet vara säkrad.

Åt andra hållet gick flera bolag i massa- och papperssektorn sedan finländska UPM-Kymmene rapporterat ett resultat i stort sett i nivå med marknadens förväntningar, men där prognosen för 2016 tolkades positivt. UPM steg nästan 6 procent och Stora Enso, som på flera sätt liknar UPM, avancerade 3,5 procent inför torsdagens bokslut.

Bland det lilla fåtalet vinnare i OMXS30 befann sig Fingerprint Cards, som klättrade drygt 3 procent till 448 kronor. Den norska mäklarfirman Arctic Securities räknar med att biometribolaget på torsdag ska komma med en stark rapport för det fjärde kvartalet och upprepar köprekommendation samt riktkurs på 850 kronor.

Terminerna för de ledande amerikanska börserna pekade vid 13.20-tiden 0,6-0,7 procent ned.

Tyck till