ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Räntor och valutor: Räntorna sjunker

Såväl räntor som aktiemarknader i Europa sjunker på tisdagen, samtidigt som oljepriset utökar måndagens nedgång. Tyska räntor är 1-3 punkter ned, och även USA-räntorna faller i den europeiska handeln.

Den tyska arbetslösheten fortsätter att överraska positivt. Antalet arbetslösa minskade med 20.000 personer i januari, väntat -8.000, medan den säsongsjusterade arbetslöshetsnivån sjönk till rekordlåga 6,2 procent från 6,3 procent, väntat 6,3 procent.

I decemberutfallet för arbetslösheten från Eurostat delar Tyskland nu förstaplatsen med Tjeckien, båda på 4,5 procent (ILO-mått). Totalt för hela euroområdet sjönk arbetslösheten till 10,4 från 10,5 procent, väntat oförändrat. För hela EU låg den kvar på 9,0 procent.

Producentpriserna sjönk lite mer än väntat i december. Tidigare har KPI-utfallet för januari visat på en liten uppgång, men nedåtriskerna för inflationen överväger.

ECB-chefen Mario Draghi upprepade inför EU-parlamentet på måndagskvällen budskapet från det senaste rådsmötet, att de måste granska och eventuellt ompröva den penningpolitiska hållningen vid marsmötet.

"I början av det nya året har nedåtriskerna ökat igen mot bakgrund av en ökad osäkerhet om utvecklingen av tillväxtutsikterna i tillväxtekonomierna och volatilitet på finans- och råvarumarknaderna", sade han bland annat.

Budskapet går i linje med beskedet från andra ECB-ledamöter som Benoit Coeure, Peter Praet och Ewald Nowotny på måndagen. Den senare påminde dock om att marknaden sprungit iväg inför decembermötet och hoppas nu på mer "rationella" förväntningar.

ECB har sitt nästa rådsmöte den 10 mars, då de även kommer med nya tjänstemannaprognoser. Nedreviderad inflationsbana är att vänta.

"Det faktum att inflationsförväntningarna (5yr/5yr) aldrig riktig återhämtade sig med oljepriset är mycket oroande för ECB, och indikerar att denna oro går bortom oljepriset", sade Jan von Gerich på Nordea till Bloomberg News, och tillade att detta sammantaget driver obligationsräntorna nedåt.

En knapp vecka senare, den 16 mars, avslutar Federal Reserve sitt nästa FOMC-möte. Marknaden har dragit ned sina förväntningar om höjningar i år, Fed funds-terminerna indikerar inte ens en 25-punktershöjning i år.

Fed håller dörren öppen för mars men betonar osäkerhet. Vice Fedchefen Stanley Fischer indikerade på måndagen osäkerhet om hur den senaste tidens volatilitet på finansmarknaderna, och osäkerhet om Kina, påverkar Fedpolicyn.

"Om denna utveckling leder till en ihållande åtstramning av de finansiella förhållandena kan det signalera en avtagande tillväxt i USA. Dock har vi haft liknande perioder med volatilitet som bara gett marginell påverkan på ekonomin", sade han.

Klockan 19.00 på tisdagen talar Fedchefen i Kansas City, Esther George, om USA:s ekonomiska utsikter och penningpolitik. Hon ses som den främsta "höken" i FOMC för närvarande.

Såväl Australiens som Indiens centralbanker lämnade styrräntorna oförändrade på tisdagen. Kinas centralbank, PBOC, tillförde likviditet och lättade på kontantkraven vid bostadsköp.

På valutamarknaden har dollarn tappat något till 1:092 mot euron och 120:65 mot yenen.

Den norska och svenska kronan handlas svagare mot såväl euro som dollar. Svenska räntor handlas 2-3 punkter ned.

Tisdag kl.11:20 (måndag kl.16:15)
USD/SEK 8:5510 (8:5272) Statsobl 2y -0,55 (-0,55)
EUR/SEK 9:3306 (9:2910) Statsobl 10y 0,59 (0,61)
EUR/USD 1:0915 (1:0897) Räntegap/ty 27 (27)
US obl 10y 1,92 (1,94) Tysk obl 10y 0,32 (0,34)
Tyck till