ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Dollarn svagare

Räntorna sjönk, börserna föll och oljan utökade måndagens utförsbacke på tisdagen med Brent ned till cirka 32:50 dollar per fat. På valutamarknaden tappade dollarn.

Tyska räntor var vid svensk stängning 1-3 punkter ned. USA-räntorna sjönk 3-6 punkter med den tioåriga statsobligationen på 1,88 procent, den lägsta nivån sedan april 2015.

"Jag tror att reaktionen i USA-räntorna kan ha varit större än man kunnat vänta från stimulansen från oljan och aktiemarknaden. Det kan delvis vara att folk börjat luta åt fel håll förra veckan då de trodde vi sett botten på olja och aktier", sade Lou Brien på DRW Trading till Reuters.

Tyska data överraskade på uppsidan. Antalet arbetslösa minskade med 20.000 personer i januari, väntat -8.000, medan den säsongsjusterade arbetslöshetsnivån sjönk till rekordlåga 6,2 procent från 6,3 procent, väntat 6,3 procent.

Totalt för hela euroområdet sjönk arbetslösheten (ILO-mått) till 10,4 i december från 10,5 procent föregående månad, väntat oförändrat.

Producentpriserna i euroområdet sjönk lite mer än väntat i december. Tidigare har KPI-utfallet för januari visat på en liten uppgång, men nedåtriskerna för inflationen överväger.

ECB-chefen Mario Draghi upprepade inför EU-parlamentet budskapet från det senaste rådsmötet, att de måste granska och kanske ompröva den penningpolitiska hållningen vid marsmötet.

"I början av det nya året har nedåtriskerna ökat igen mot bakgrund av en ökad osäkerhet om utvecklingen av tillväxtutsikterna i tillväxtekonomierna och volatilitet på finans- och råvarumarknaderna", sade han bland annat.

Budskapet går i linje med beskedet från andra ECB-ledamöter som Benoit Coeure, Peter Praet och Ewald Nowotny på måndagen. ECB har sitt nästa rådsmöte den 10 mars, med nya tjänstemannaprognoser. Nedreviderad KPI-prognos är att vänta.

"Det faktum att inflationsförväntningarna (5yr/5yr) aldrig riktig återhämtade sig med oljepriset är mycket oroande för ECB, och indikerar att denna oro går bortom oljepriset", sade Jan von Gerich på Nordea till Bloomberg News, och tillade att detta sammantaget driver obligationsräntorna nedåt.

En knapp vecka senare, den 16 mars, avslutar Federal Reserve sitt nästa FOMC-möte. Marknaden har dragit ned sina förväntningar om höjningar i år, Fed funds-terminerna indikerar inte ens en 25-punktershöjning i år.

Fed håller dörren öppen för mars men betonar osäkerhet. Vice Fedchefen Stanley Fischer indikerade på måndagen osäkerhet om hur den senaste tidens volatilitet på finansmarknaderna, och osäkerhet om Kina, påverkar Fedpolicyn.

"Om denna utveckling leder till en ihållande åtstramning av de finansiella förhållandena kan det signalera en avtagande tillväxt i USA. Dock har vi haft liknande perioder med volatilitet som bara gett marginell påverkan på ekonomin", sade han.

Såväl Australiens som Indiens centralbanker lämnade styrräntorna oförändrade på tisdagen. Kinas centralbank, PBOC, tillförde mer likviditet och lättade på kontantkraven vid bostadsköp.

På valutamarknaden tappade dollarn till 1:092 mot euron och 120:40 mot yenen. Australiendollarn och den nyzeeländska dollarn tappade också.

Pundet stärktes något efter uppgifter om att EU och Storbritannien kommit överens om en kompromiss, som bland annat innehåller en form av nödbroms för tillgången till sociala rättigheter. Det skulle kunna öka sannolikheten för ett nej till EU-utträde vid folkomröstningen senare i år.

Svenska räntor sjönk 1-2 punkter, medan kronan tappade 3 öre till 8:55 mot dollarn och 5 öre till 9:35 mot euron. Även den norska kronan försvagades, med 4 öre till 9:52 mot euron.

Riksbankschef Stefan Ingves var i riksdagens finansutskott på tisdagen, och sade till Bloomberg News efteråt att det inte finns några lagbegränsningar för hur mycket de kan intervenera på valutamarknaden vid behov.

"Så länge som valutainterventioner genomförs i penningpolitiskt syfte, så kan vi göra det", sade han.

Nordea tror fortsatt att Riksbanken sänker räntan med 10 punkter i februari, men senarelägger prognosen för den första höjningen in på 2017.

Riksbanken kan visserligen se skäl till att inte stimulera ekonomin ytterligare, men den "easing mode" som präglar centralbankerna i omvärlden, och det apprecieringstryck som det kan innebära för kronan, väger tyngre.

Kronan är inte tillräckligt stark just nu för att valutainterventioner ska vara aktuella.

"Riksbankens nya räntebana lär innehålla en viss sannolikhet för ytterligare en sänkning som dock inte materialiseras enligt vår bedömning. Räkna också med duvaktiga signaler, allt för att hålla kronan i schack", skrev Nordea.

Tyck till