ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ny lag hotar stoppa kontanter i butikerna

  • Foto: Bertil Ericson / TT
Kontantlösa butiker och stora kostnader för detaljhandeln blir effekten när Sverige ska bekämpa penningtvätt och terrorfinansiering.

Svensk lagstiftning ska senast sommaren 2017 anpassas till EU:s fjärde penningtvättsdirektiv som ska motverka att det finansiella systemet används för penningtvätt och finansiering av terrorism.

En del av direktivet innebär att värdetransportbolagens samtliga kunder, även små livsmedelsbutiker, omfattas av penningtvättslagen. Det medför högre kostnader för värdetransportbolagen, som i sin tur kommer höja sina avgifter. I slutändan blir det för dyrt och besvärligt för mindre butiker som tvingas sluta ta emot kontanter som betalning.

”Det kan bli enorma effekter”, säger Bengt Nilervall betalexpert på Svensk Handel.

Värdetransportföretagen pekar ut kunder i glesbygden som typiska förlorare på det nya regelverket.

”Risken är att vi måste höja våra avgifter och då får kunderna ta ställning till om de vill ha kvar kontanter”, säger Kalle Boumedienne, vd Nokas Värdehantering som tillsammans med Loomis helt dominerar marknaden i Sverige.

Värdetransportbranschen vill helst se ett krav på att alla butiker i Sverige ska ta emot kontanter.

”Vi vill att kontanter ska vara ett giltigt betalningsmedel i Sverige”, säger Kalle Boumedienne.

Den statliga utredningen som kartlagt hur svensk lag ska anpassas till EU:s direktiv konstaterar att för hela handeln kan det handla om kostnader på cirka 700 miljoner om året.

Den nya lagstiftningen innebär också att butiker inte får ta emot kontantbelopp över 5.000 euro, knappt 50.000 kronor, utan att kräva legitimation och ställa en mängd kontrollfrågor.

”Det kommer bli ohanterbart för handeln att sköta det här korrekt. Därför kommer vi rekommendera våra medlemmar att inte ta emot belopp över 5.000 euro”, säger Bengt Nilervall på Svensk Handel.

Det är en förändring som främst lär påverka klock- och smyckeshandlare, bil- och båthandeln och hemelektronikhandeln.

EU-direktivet sätter mininiminvån på 10.000 euro, medan regeringens utredning satt gränsen till 5.000 euro. Det är Svensk Handel kritisk till.

”Har vi en inre marknad i EU ska vi ha lika villkor”, säger Bengt Nilervall.

Pantbankerna är en liten kontantbransch som kommer påverkas mycket av den nya lagstiftningen. De nya reglerna kan kosta ett typiskt pantföretag 2,3 miljoner bara det första året, enligt den statliga utredningen analys.

”Vi vet att det kommer kosta. Det kan slå olika, beroende på hur stor pantbanken är”, säger Anna Sundström, ekonomichef på branschtvåan Pantbanken Sverige.

Andra som får betala dyrt för att anpassa sig till de nya reglerna är spelbolagen. Statliga Svenska Spel räknar med kostnader på 65 Mkr, hästsportens ATG landar på 27-55 Mkr och tror dessutom att omsättningen minskar med upp till 10 procent.

Dags att tömma madrassen? Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till