ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Norden: Skog stod upp när det blåste

Ett globalt baissat börsklimat pressade Nordenbörserna i tisdagshandeln, som stängde i rött.
Oro för den globala tillväxten, ras i oljan och ett blandat rapportutfall var i fokus.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid 17-tiden 1,9 procent lägre till nivån 900.

En rusning på över 6 procent i UPM-Kymmene mildrade börsfallet i Helsingfors där OMXH25 sjönk 1,5 procent. Det finländska massa- och pappersbolaget rapporterade ett resultat som i stort prickade förväntningarna men prognosavsnittet gillades av marknaden.

"Utsiktsavsnittet pekar på en förbättrad lönsamhet jämfört med fjolåret. UPM lyfter fram sina tillväxtprojekt och fortsatta kostnadsbesparingsåtgärder, men varnar inte explicit för några negativa faktorer - vilket de brukar göra", kommenterade Mikael Jåfs, analyschef på Kepler Cheuvreux i Stockholm.

Längre söderut, närmare bestämt i Köpenhamn, stängde OMXC20-index 1 procent ned. På aktiefronten föll konglomeratet Maersk ungefär lika mycket som oljan, 5 procent.

Bättre fart syntes i Danske Bank som avslutade 4 procent högre. Danmarks största bank levererade ett bättre kvartalsresultat än väntat och aviserade ett aktieåterköpsprogram, dubbelt så stort som bankens senaste, vilket gillades av marknaden.

I Oslo var det riktigt blodigt med minus 2,9 procent för OBX-index. Vid sidan av tapp i oljeaktier rasade Royal Caribbean 12 procent efter en svag guidning. Världens näst största kryssningsbolag spår att vinsten för 2016 kommer att missa analytikernas förväntningar, bland annat på grund av den starka dollarn.

Tyck till