ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

New York-börser: Väntas följa oljan nedåt

De ledande amerikanska indexterminerna handlades ned tillsammans med oljepriset inför tisdagens börsöppning. På bolagsfronten drog rapporterande Google, Pfizer och Exxon Mobil till sig uppmärksamhet.

När cirka 45 minuter återstod till USA-öppning var terminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq ned mellan 0,7 och 0,8 procent.

På oljemarknaden har priserna tappat mellan 4 och 5 procent under dagen, och oljorna handlas därmed strax över 30 dollar per fat.

"Inget i marknaden verkar röra sig utan att ha täckning i olja. Folk skräms av vad de inte kan se, och för närvarande är det varifrån den globala tillväxten ska komma. I en marknad som denna kommer ökad osäkerhet kring den amerikanska valcykeln göra nerverna än mer på helspänn", sade Justin Urquhart Stewart vid Seven Investment Management till Bloomberg News.

I måndagens amerikanska primärval i Iowa vann Texassenatorn Ted Cruz något överraskande republikanernas nomineringsomröstning före Donald Trump, samtidigt som Hillary Clinton med rekordliten marginal avgick med segern i demokraternas omröstning, före Bernie Sanders.

På bolagsfronten lämnade Alphabet, Googles moderbolag, klart bättre resultat och intäkter än marknaden förmodat sent på måndagskvällen, stärkt av ökad annonsförsäljning och strikt kostnadskontroll. Aktien noterades upp 5 procent i tisdagens förhandeln.

Innan tisdagens öppning redovisade också Pfizer ett något högre resultat än marknadsbedömare spått. Läkemedelsbolagets resultat- och intäktsprognoser för helåret 2016 var dock av det svagare slaget, och aktien handlades ned lite mer än 1 procent.

För oljejättens Exxons del var tisdagens rapport över förväntan, särskilt när det gällde intäkterna som blev 59,8 miljarder dollar mot väntade 52,4 miljarder dollar. Aktien föll dock i förhandeln, tillsammans med resten av oljesektorn.

En annan aktie som rapporterade innan öppning var ABB-konkurrenten Emerson Electric. Här blev det justerade resultatet klart högre, och intäkterna snäppet högre, än konsensusprognosen. Aktien var oförändrad i förhandeln, med få avslut.

Tyck till