ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Mikael Björk: Nu är pressen på Cameron

  • Analys av Mikael Björk.

Storbritanniens premiärminister David Cameron har klarat av det enkla arbetet i EU-omförhandlingen.
Nu måste han övertyga både de 27 andra EU-länderna och britterna.
Annars väntar ännu svårare förhandlingar om utträde.

"Att vara eller inte vara tillsammans, det är frågan", twittrade EU-rådets ordförande, polacken Donald Tusk, när han mitt på tisdagen presenterade utkastet till ett avtal.

Förhandlingarna har gått på högvarv de senaste dagarna för att undvika att fiaskot på toppmötet i december upprepas.

Båda EU och David Cameron vill klara av folkomröstningen så snart som möjligt för att kunna ta itu med andra akuta frågor, inte minst flyktingkrisen som ger EU-motståndarna draghjälp.

Samtidigt har EU-ledarnas rädsla för ett brittiskt utträde, Brexit, gett David Cameron ammunition i förhandlingarna. Bland annat ska Storbritannien kunna sluta skicka barnbidrag till andra EU-länder och får en "nödbroms" när för många EU-arbetare söker sig till landet.

Bland hans segrar finns också skydd mot diskriminering av Londons finanscentrum i konkurrensen mot euroländernas finanscentrum Frankfurt och Paris.

"Utkastet till omförhandlingsdokument visar verkliga framsteg på alla fyra områden som Storbritannien behöver förändringar, men mer arbete återstår", kommenterade David Cameron.

Förhandlingarna med EU-ledningen har varit den enkla delen. Nu ska han övertyga motsträviga EU-stater i öst och EU-motståndare på hemmaplan.

En av de hårdaste kritikerna är Londons avgående borgmästare, Boris Johnson, som ofta utpekas som nästa konservativa partiledare om britterna röstar nej.

På fredag ska David Cameron åka till Polen som inte vill att de många polacker som arbetar i Storbritannien diskrimineras. En vecka senare håller han ett nyckeltal i Hamburg, med bland andra förbundskansler Angela Merkel som åhörare.

Samtidigt arbetar tjänstemän, "sherpas", intensivt för att finslipa detaljerna i det brittiska EU-avtalet inför det stora EU-toppmötet om två veckor.

Där måste David Cameron få de andra 27 ledarna i unionen att gå med på Storbritanniens undantag.

Får han ett färskt avtal kan han sedan rivstarta kampanjen för att Storbritannien ska stanna kvar i EU inför en folkomröstning som i så fall troligen hålls den 23 juni.

Blir det minsta lilla försening får britterna rösta först i höst. Då blir utgången än mer oviss.

Oavsett när folkomröstningen hålls blir det en hård och jämn kamp. "Stanna" och "lämna" ligger i stort sett jämsides i opinionsmätningarna. Lämna-sidan, med självständighetspartiet Ukip i spetsen, startade sin valkampanj redan i höstas.

Om britterna röstar för ett EU-utträde väntar ännu hårdare förhandlingar. David Cameron kan knappast räkna med samma tillmötesgående om britterna avvisar det nya EU-avtalet.

Det har varit svårt nog att få fram det utkast till avtal som Donald Tusk presenterade på tisdagen. Ett nej i folkomröstningen gör det i stort sett omöjligt att nå ett nytt avtal som tillfredsställer britterna.

Många britter hoppas på en "norsk" lösning med fritt tillträde till den stora EU-marknaden även om landet lämnar unionen. 

I Bryssel pratar man snarare om en "kanadensisk" lösning, reglerad och begränsad av handelsavtal. Det kan bli ett bistert uppvaknande för många britter.

Tyck till