ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

M: Magdalena Anderssons plan "höljd i dunkel"

  • Foto: Joey Abrait/TT

Moderaterna försvarar sitt utspel till ränteavdragets försvar, som finansminister Magdalena Andersson kallat "skrämselpropaganda", enligt Di:s rapportering tidigare på tisdagen.

M gick på tisdagen ut med budskapet att tusentals kronor i ökade kostnader väntar familjer med ”en vanlig villa eller bostadsrätt” vid slopade ränteavdrag.

”För oss är det viktigt att tydliggöra att vi inte är beredda att försämra hushållens ekonomi”, säger Niklas Wykman, partiets skattepolitiske talesperson.

Magdalena Andersson anser att M försvårar seriösa bostadsdiskussioner?
”Vi har presenterat våra ingångsvärden, men från regeringen ekar det tomt. Det är viktigt att vara tydlig i politiken, särskilt i ett läge där hushållen är oroliga.”

Ingen har föreslagit minskade ränteavdrag utan kompensation för hushållen, hävdar Magdalena Andersson?
”Detta är höljt i dunkel för svenska folket. Har regeringen en plan för avskaffade ränteavdrag med kompensation för hushållen, hur ser i sådana fall den planen ut?”

Minskade avdrag som kvittas mot andra skattesänkningar, enligt era allianskollegors förslag, hur ser ni på det?
”Det är känt att M alltid ser intresserat på andra allianspartiers förslag. Men här har regeringen bjudit in till samtal och deras förslagslista är tom.”

Samtliga riksdagspartier förutom Moderaterna har i olika utsträckning signalerat att de ser sänkta ränteavdrag som ett led i att lösa knutar kring svällande skuldsättning, dålig rörlighet och för låg byggtakt på bostadsmarknaden.

Liberalerna och Kristdemokraterna vill se sänkningar av inkomstskatter respektive bostadsskatter för de miljardintäkter till staten som sänkta ränteavdrag skulle ge. Vänsterpartiet vill att sänkta ränteavdrag ska finansiera statsstöd till ökat bostadsbyggande.

Centern liksom Miljöpartiet har öppet argumenterat för sänkta ränteavdrag, medan Socialdemokraterna har sagt sig villiga att diskutera frågan.

Tyck till