ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ingves: Lagen inget hinder för valutainterventioner

  • Foto: TT

Lagen är inget hinder om Riksbanken tar steget fullt ut med valutainterventioner. Det betonade riksbankschefen Stefan Ingves på tisdagen.

Riksbankschefen Stefan Ingves ser inga juridiska hinder att ta till valutainterventioner om kronan blir för stark.

Traditionellt sparande? Hitta bästa sparkontot (extern tjänst)

”Så länge som valutainterventioner genomförs med penningpolitiska syften, så kan vi göra det”, sa han till Bloomberg tisdagen.

Stefan Ingves redogjorde på tisdagen för riksdagens finansutskott kring Riksbankens förberedelser av valutainterventioner, vilka i praktiken skulle innebära direkt manipulation av växelkursen genom storköp av utländsk valuta, för nytryckta kronor.

Riksbanken har flaggat för full beredskap att ta till den kontroversiella åtgärden om kronkursen skulle stiga så snabbt att den bräckliga inflationsuppgången kommer av sig.

Riksbankens mandat att agera direkt mot kronkursen har ifrågasatts. Såväl finansminister Magdalena Andersson som finansmarknadsminister Per Bolund har pekat på ”oklarheter i lagen”, kring om Riksbanken kan föra valutapolitik utan regeringens inflytande.

Lagen har inget ”svar” på om Riksbanken på egen hand kan sätta ett tak för hur stark kronan får bli - det är en hypotetisk fråga, enligt Riksbankschefen.

”Vi håller oss till gällande lagstiftning, som styr vad vi kan göra i penningpolitiskt syfte”, sa Stefan Ingves till Bloomberg.

Tyck till