ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fler tvistar om lägenhetens storlek

  • Foto: Colourbox

När priserna skenar är varje kvadratmeter avgörande. Tvister om lägenhetens storlek blir allt vanligare och fler väljer att anlita ett mätföretag inför bostadsaffären.

Priset på bostadsrätter steg med 18 procent i Stockholms innerstad i fjol. När varje kvadratmeter är värd uppemot 100.000 kronor är det fler köpare och säljare som kontrollmäter lägenheten.

”Ungefär 80 procent av det vi mäter är felmätt. Det är otroligt mycket som är fel”, säger Mats Öirstedt på Areakonsult Stockholm.

Det är till honom och hans branschkollegor som köpare eller säljare ringer när de är osäkra på hur stor lägenheten är.

Josefine Uppling, analyschef på Mäklarsamfundet, håller med om att det kan vara värt att mäta bostaden både vid köp eller försäljning.

”Samtalen till Mäklarsamfundets konsumentombudsman har ökat det senaste året. Vi ser att det blir fler tvister mellan köpare och säljare när det kommer till lägenheternas faktiska storlek”, säger hon.

Det är både säljare och köpare som anlitar mätföretag. Säljarna mäter sina bostäder på inrådan av mäklare eller för att de vill undvika konflikter efter affären är uppgjord. Köparen å sin sida kan ha upptäckt vid inflyttningen att möblerna inte fick plats som planerat.

Säljaren kan dra sig för att mäta bostaden då det kan visa sig att lägenheten är mindre än vad denne trott.

”Det kan hända att en extra kvadratmeter följt med från en gammal mätning som gjorts när mätverktygen var mindre avancerade.  Nu för tiden används oftast laserbaserade mätverktyg som garanterar en god precision. Köparen kan givetvis testmäta vid misstanke om att siffrorna inte stämmer”, säger Josefine Uppling.

Skulle bostaden vara mindre än vad som uppgivits kan köparen kräva tillbaka mellanskillnaden. Går inte säljare med på det kan ärendet hamna hos förvaltningsrätten.

Den vanligaste orsaken till tvister är helt enkelt att säljaren använt sig av ett gammalt intyg.

Mätföretagens typiska kunder är köper och säljare av lägenheter, eftersom det råder en fixering vid antalet kvadratmeter vid prissättningen av bostadsrätter.

”Det är ett väldigt fokus på kvadratmeterpriserna, i synnerhet i Stockholm. Det tänket finns inte alls på samma sätt när det gäller villor. Vid ett husköp uppmärksammas helheten på ett annat sätt”, säger Josefine Uppling.

Köpa ny bostad? Hitta bästa möjliga bolåneränta (Extern tjänst)

Tyck till