ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

EU ser brister i grekisk gränskontroll

EU-kommissionen fattade på tisdagen ett formellt beslut om att allvarliga brister finns i Greklands bevakning av EU:s yttre gräns.

Beslutet är ytterligare ett steg på vägen mot att göra det möjligt för EU-länder att förlänga sina gränskontroller inom Schengenområdet i upp till två år.

"Kommissionen antog idag den grekiska rapporten. Vi uppmanar Grekland att genomföra tillräckliga åtgärder", sade kommissionens vice ordförande för EMU Valdis Dombrovskis vid en presskonferens i Strasbourg.

Om EU-ländernas inrikesministrar godkänner kommissionens rapport uppmanas Grekland att inom tre månader korrigera bristerna.

Om detta inte görs öppnas möjligheten för att gränskontroller mellan EU-länder kan förlängas i maximalt fyra sexmånadersperioder. Det skulle alltså kunna gälla den svenska kontrollen mot Danmark.

Kommissionens inspektion av Greklands yttre gränskontroll i november fann att det inte fanns någon effektiv identifiering och registrering av irreguljära migranter. Vidare togs inte fingeravtryck och fördes inte in i datasystem. Resehandlingar kontrollerades inte systematiskt om de var äkta och jämfördes inte med viktiga säkerhetsdatabaser, uppgav kommissionens rapport.