ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

EQT lägger storbud på resekoncern

  • Conni Jonsson på EQT. Foto: TT/Colourbox
EQT är beredda att köpa den schweiziska resekoncernen Kouni Travel Holding för 11 miljarder kronor. Samtidigt ryktas att det svenska riskkapitalbolaget även sneglar på en brittisk hotellbokningsjätte.

Den schweiziska resejätten Kouni Travel Group har pressats hårt av digitaliseringen i branschen. För ett år sedan tvingades ledningen att lägga om strategin och under 2015 såldes stora delar av den europeiska verksamheten, bland annat det då helägda dotterbolaget Apollo som numera ägs av den tyska resegruppen Rewe.

”Kouni har varit igenom stormig tider”, säger Kounis styrelseordförandeHeinz Karrer vid en telefonkonferens på tisdagen. ”Vår bransch har påverkats mer dramatiskt än i princip alla andra.”

Budet om 370 schweizerfranc innebär att EQT är beredda att betala 11,1 miljarder kronor för bolaget. Mer än hälften av köpet kommer att finansieras med eget kapital medan lånefinansiering står för resten. När affären är klar kommer Kounis existerande skulder att omstruktureras med undantag för en utestående obligation värd 250 miljoner schweizerfranc.

EQT:s äventyr i resebranschen behöver inte vara slut vid Kouni. I den brittiska finanspressen har rykten om en potentiell fusion med en av den brittiska hotelljätten Tuis divisioner. Enligt uppgifter till Sunday Times ska EQT vara i samtal med Tui om att köpa hotellbokningsdivisionen Hotelbeds Group för 800 miljoner pund eller närmare 9,9 miljarder kronor.

Blir en fusion med Hotelbeds aktuell skulle verksamheten troligtvis införlivas i affärsområdet Global Travel Services som bland annat tillhandahåller hotellbokning via en databas med 48.000 hotell i 150 länder. I den senaste årsrapporten från 2014 gick segmenten inom affärsområdet rejält back.

Michael Bauer vill inte kommentera ryktet men säger att uppköp är en del av tillväxtstrategin för Kouni och att det finns fördelar med fusioner inom just hotellbokning.

”Vi ser stora möjligheter för konsolidering eftersom det är en väldigt fragmenterad industri och samtidigt en industri som kännetecknas av stordriftsfördelar”, säger han.

De tre divisionerna i Kuoni, som även innefattar den snabbväxande visumtjänstverksamheten VTS Global, kommer fortsättningsvis finnas kvar inom samma koncern. Det kan komma att förändras.

”Det viktiga för oss är att de tre olika affärsområdena har de finansiella medlen och självständigheten att utvecklas till sin fulla potential. Det kan mycket väl innebära att de har helt separata juridiska och finansiella strukturer vid någon tidpunkt i framtiden”, säger Michael Bauer.

EQT har tidigare nosat på resebranschen med investeringar som restaurangoperatören SSP, vars matställen främst finns på flygplatser och tågstationer, och Hongkong-baserade Dataflow som verifierar arbetsintyg för arbetskraftsinvandrare.

Tyck till