ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Dryga böter för Fingerprintblankare

  • Foto: Björn Larsson Rosvall/Ng Han Guan/TT
Finansinspektionen har beslutat att Friends Provident International Limited ska betala särskild avgift om 8 miljoner kronor för missade anmälningar om korta positioner i en rad aktier, främst i Fingerprint Cards.

Enligt beslutet från Finansinspektionen, daterat den 25 januari, har Friends Provident missat att inom föreskriven tid anmäla att tio korta nettopositioner i aktier har passerat relevanta tröskelvärden för offentliggörande. Därutöver har Friends Provident missat att anmäla 20 andra korta nettopositioner, som inte behöver offentliggöras, till Finansinspektionen.

Underlåtenheten har i hälften av de 30 fallen skett i Fingerprint Cards under vintern 2013-2014.

Övriga fall har handlat om Avanza, Active Biotech, Dannemora Mineral, Moberg Pharma, Cision eller Arcam. Blankningarna har gjorts mellan augusti 2013 till mars 2015.

Bötesbeloppet bygger på 300.000 kronor per ej anmäld blankning (20 stycken) och 500.000 kronor per ej offentliggjord blankning (tio stycken).

Att bötesbeloppet blir 8 och inte 11 miljoner kronor beror på förmildrande omständigheter: Friends Provident, ett finansföretag som är en del av finanskoncernen Aviva, har självt anmält överträdelserna samt visat beslutsamhet i att komma till rätta med bristerna, enligt myndigheten.

Friends Provident har försvarat sig med att de sena anmälningarna berodde på "den mänskliga faktorn och bristande kunskap".

"Bolaget hade avtal med fyra svenska handelsdeltagare som gjorde det möjligt för 68 förmånstagare att handla kort med aktier där bolaget var den benefika ägaren", citeras Friends Providents yttrande i beslut.

FACTORING: Låt bankerna slåss om dig som kund. (Extern tjänst)

Tyck till