ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Cruz seglar till seger i Iowa

DES MOINES, IOWA.Ted Cruz klättrade till en överraskande seger i Iowa, efter ett nomineringsmöte som lockat storpbublik till 1.700 vallokaler i delstaten. I det demokratiska lägret kämpar Bernie Sanders i en fortsatt jämn kamp mot Hillary Clinton.

Köerna ringlade långa till kyrkor och skolor över hela Iowa på måndagens kväll, då delstatens invånare gick till sitt särpräglade val. 

”Vi hade räknat med en 20-procentig ökning, men det här slår alla förväntningar”, säger valfunktionären Brian Cratty när di.se besöker ett republikanskt nominerginsmöte i en kyrka i Des Moines. 

Även utanför skolan Maple Grove Elementary ringlar köerna långa av demokrater. Ovanligt många besökare gör att det tar lång tid innan en fullproppad matsal korat Hillary Clinton till segrare i den omröstningen. Vid 6-tiden på morgonen i Sverige var dock utfallet för delstaten fortsatt ovisst mellan de två kandidaterna. 

Martin O’Malley, demokrat på tredjeplats, kastade dock in handuken för sin kampanj kort efter valet. Samma sak gjorde republikanen Mike Huckabee, som tillsammans med många partikamrater kämpat med låga opinionssiffror. 

För Donald Trump var utfallet också en besvikelse.

”Jag vill vinna det här”, hade han skanderat i en jättesal i staden Cedar Rapids under sitt valmöte inför omröstningen på måndagen. 

Trots ledning i opinionsmätningar, och en överlägsen uppslutning till valmöten under veckoslutet, hamnar han på en andraplats efter den radikala republikanen Ted Cruz. 

Först ut bland segertalarna var dock Marco Rubio, som hamnade på en tredje plats men som valde att tala som en vinnare. 

”Efter sju år med Barack Obama så kommer vi inte att vänta längre för att ta vårt land tillbaka”, säger han under sitt tal. 

”Jag kommer att bli er kandidat efter vad ni gjort ikväll”, fortsätter han och lovar sedan att ena och utöka den konservativa rörelsen i USA. 

”Jag tackar gud som tillåtit tillfället att låta mig komma så här långt.”  

Tyck till