ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

500-eurosedeln - terroristernas nya favorit

  • Foto: TT

Eurozonens 500-eurosedel ska nu utredas av EU-kommissionen. Misstanken är att sedlarna används för att finansiera terrorism och brottslighet.

EU-kommissionen har noterat att sedeln är i hög cirkulation i eurozonen. Enligt dokument som Financial Times tagit del av skriver EU-kommissionen att sedlarna är högt efterfrågade av ”kriminella element” på grund av det höga värdet och den låga volymen.

EU-kommissionen ska arbeta tillsammans med EU:s polismyndighet, Europol, för att stävja problemet, uppger Financial Times. Några konkreta planer är ännu inte kända.

Men det är den europeiska centralbanken, ECB, som i slutändan beslutar vilka sedlar som ska finnas i eurozonen. En källa uppger för Financial Times att ECB har noterat problemen som omgärdar sedeln och att man arbetar generellt med ”tekniska lösningar”.

”Vi vill göra förändringar”, sa ECB-chefen Mario Draghi till EU-parlamentet på måndagen och syftade på problemen som omgärdar sedlarna med högt värde.

Eurosedlarna kommer i sju olika utföranden och är värda 5,10, 20, 50, 100, 200 respektive 500 euro.

Enligt en studie av Europol står 500-eurosedeln för drygt en tredjedel av värdet på sedlarna som är i cirkulation, trots att vissa butiker vägrar att ta emot sedeln. Enligt data från ECB har antalet 500-eurosedlar växt oproportionerligt mycket jämfört med övriga sedlar och mynt i eurozonen. Sedeln värde motsvarar drygt 4.700 kronor.

Initiativet från EU-kommissionen uppges komma efter påtryckningar från Frankrikes president François Hollande. Efter terrorattackerna i Paris i november har han tryckt på för att EU ska trappa upp sin kamp mot terrorism. Att lösa problemen med 500-eurosedlerna uppges kunna försvåra finansiering av terrorism.

Jämför sparkonton - hitta bästa sparräntan här! (extern tjänst)

Tyck till